Naptejjel védik a malacokat a briteknél

A Royal Welsh Show-n résztvevő állattartók a rendkívüli hőség miatt napkrémmel kenik kiállítási sertéseiket.

Minden eddiginél forróbb napok sújtják a brit szigetvilágot. Az ilyenkor (július közepén) jellemző 21 fok helyett a napokban a maximumok elérik a 38-40 fokot. Walesben megdőlt az abszolút hőmérsékleti rekord. A tagországban ezidáig a legmagasabb hőmérséklet 35,2 fok volt (1990. augusztus 2.), hétfőn azonban

37,1 fokkal dőlt új csúcs (Hawarden, Flintshire).

A jelenleg is zajló kánikula egybeesik a négy napon át tartó Royal Welsh Show-val, melyre naponta több, mint 50 000 látogatót várnak. Ez az egyik legfontosabb esemény a brit mezőgazdasági naptárban versenyekkel, szórakozással és látnivalókkal. A rendezvényen több gazda is arról számolt be a BBC-nek, hogy kiállítási sertéseit kénytelen napkrémmel védeni a nagy hőségben. A tulajdonosok 50 faktoros naptejjel kenegetik az állatokat, hogy extra védelmet biztosítsanak a napsütés ellen. Többen a vizes törülközőre esküsznek, azzal borogatják be malacaikat.

Fotó: Kiefer Béla

"A sertések nem tudják hatékonyan hűteni magukat, kevésbé izzadnak, mint más állatok, ezért nehéz őket megvédeni a felhevüléstől" - mondta a BBC-nek az egyik tulajdonos.

Borítókép: Kutsera

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.07.19 13:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Januári melegrekord dőlt a briteknél: közel 20 fokot mértek Skóciában
120-140 km/órás szelet hozhat a szezon első viharciklona Írországba
Az év legmelegebb napja volt szombaton Nagy-Britanniában