Napsütéses tavasz jön

A hét első felében szikrázóan napos, fokozatosan melegedő időre van kilátás.

A sorozatos frontátvonulásoknak egyelőre egy délután nyugat felől érkező gyenge hidegfront vet véget. A front mentén, illetve előterében záporok, elszórtan zivatarok is kialakulhatnak, ismét mennydörgésre, villámlásra lehetünk figyelmesek, illetve hirtelen szélerősödés is jelezheti az égi háború érkezését. Sajnos nincs kizárva a jégeső lehetősége sem, helyenként 1-2 cm átmérőjű jégdarabok is kísérhetik a zivatarokat.

Szombaton még a keleti, északkeleti tájakon alakulhatnak ki záporok, illetve a határ közelében egy-egy gyenge zivatar sem zárható ki, viszont hazánk nagy részén már csökken, felszakadozik a felhőzet, így több órán keresztül élvezhetjük a melengető tavaszi napsütést, bár még élénk, a középső és északnyugati tájainkon olykor erős északnyugati szél ronthatja a hőérzetünket.

Vasárnaptól kezdődően aztán megérkezik a derült, szinte zavartalanul napos, igazi áprilisi idő, csupán a hét közepére lehet kissé több felhő ismét fölöttünk, azonban napsütésben akkor is lesz jócskán részünk. Bár hétfőre virradóra északkelet felől kissé hűvösebb levegő szivárog fölénk, ez azonban inkább csak a hajnali hőmérsékletekben mutatkozik majd meg, a hét első napjaiban még több helyen süllyedhet a reggeli órákra 5 fok közelébe, kevéssel az alá a hőmérséklet. Napközben viszont a melengető tavaszi napsütésben egyre magasabbra szökik fel a hőmérő higanyszála, délutánonként kezdetben 15 és 19 fok közé, a hét közepén már egyre inkább 20 fok köré, kevéssel afölé melegszik a levegő.

A napsütéses, száraz tavaszi időben egyre több növény indul virágzásnak, így fokozatosan emelkedő pollenkoncentrációra lehet számítani, sajnos az allergiásokra kissé nehezebb időszak vár.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képeket köszönjük Ancsin Lászlónak és Tóth Gábor Gyulának!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.04.12 13:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Indul a szabadföldi szamócaszüret
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)