Napsütés vagy hószállingózás?

A Dunántúlon élők örülhetnek a napsütésnek, keleten-délkeleten már fehérbe borult a táj: Szegeden 13 cm-t mértek.

13 cm délen (csütörtök, 17:00): Hódmezővásárhelyen és Szegeden is 13 cm friss havat mértek Észlelőink, míg a Tiszántúlon egyelőre 2 és 8 cm között mozog a friss hó mennyisége. A havazás ezeken a területeken változó intenzitással ugyan, de még holnap is folytatódni fog, így többfelé is meghaladhatja majd a 10 cm-t. A műholdképen is kirajzolódik is a felhőzet rendkívül éles határvonala, az Esztergom-Győr-Kaposvár vonaltól nyugatra derült az ég.

A helyzet változatlan (csütörtök, 15:50): A Villány-Szolnok-Miskolc vonalon, illetve attól keletre továbbra is havazik, eddig néhány cm friss hó hullott. Ugyanakkor az ország északnyugati felén továbbra is a napsütésé a főszerep.

Szerdán reggel a Dunántúlon élők többnyire derült, napos időre ébredhettek, míg a keleti és középső országrészben többnyire erősen felhős, borongós volt az ég, többfelé szállingózott a hó. A választóvonalat - mint már oly sokszor - most is a Duna vonala jelentette.

Ez a kettősség fog folytatódni még csütörtökön és pénteken is, hétvégén viszont már sehol sem várható számottevő csapadék, változóan, ám a legtöbb helyen erősen felhős lesz az ég. 

Hajnalonként - főleg a havas, keleti tájakon - igen erős fagyokra, hideg, téli időre készülhetünk, a hét végén számíthatunk lassú enyhülésre, ezzel együtt gyenge melegfronttal járó tünetekre. 

A kettőség a légszennyezettségi értékeken is megmutatkozik, a Duna vonalában és attól keletre a szálló por koncentrációja mindenütt meghaladja az egészségügyi határértékét, igaz, Miskolcon is elég magas a szennyező anyagok koncentrációja.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.02.23 8:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel