Napos hétvége

Még néhány zivataros nap vár ránk, de cserébe utána igazi nyárias, napsütéses időben lehet részünk.

Hazánk egyes területein viharos hétvégén vagyunk túl, a kiterjedt zivatarrendszerek mellett még szupercellákkal is találkozhattunk, melyek közül az egyik a Pécs-Baja-Szegedet érintő, több száz km-es útja során sajnos 3-4 cm-es jégdarabjaival sok helyen okozott károkat is. 

Balra a pécsi szupercella.

 

A vasárnap is zivatarosan zárult, a konvektív rendszerek esti villámparádét eredményeztek. A Tiszántúlon és Szlovákiában is mezoskálájú rendszer alakult ki, utóbbit rendkíül heves villámtevékenység kísérte, így az ország északi feléről csodás villámfotókat készítettek észlelőink.

Jobbra a szlovák rendszer.

Nos, a hét első napjaiban maradnak az ilyenkor átlagosnak mondható hőmérsékletek és egészen csütörtökig folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás: ezt követően azonban anticiklon épül ki felettünk és a hét második felében már csökken a csapadékhajlam, olyannyira, hogy a hétvégén várhatóan igazi, napsütéses strandidőben lesz részünk, 30 fok körüli maximumokkal: így az esernyők helyett ekkor már a naptejet kell magunkkal vinni, hogy bűrünknek megfelelő védelmet nyújthassunk. A Balaton már most is 22-23 fokos, érdemes lesz tehát ellátogatni a magyar tenger partjára!

 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.06.11 0:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Állati melegen indult a hét