Napos hét vár ránk

Az előttünk álló héten a napsütés lesz a meghatározó, bár időnként a szél is feltámad. Hétvégén lehet csak változás.

Hétfőn a déli, délnyugati tájakon felhősebb időre számíthatunk, de csapadéktól nem kell tartani. Máshol kevés felhő lesz az égen, ugyanakkor az északkeleti tájakon és az Alföld középső területein zavartalan napsütésre van kilátás. Többfelé élénk lehet a keleti, északkeleti szél. Hajnalban a szélcsendesebb helyeken gyengén fagyhat, máshol általában 0 és +5°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben a kellemes, tavaszi időben 11 és 16°C közé melegszik a levegő. Hajnalban északnyugaton párafoltok kialakulhatnak.

Keddtől aztán szinte zavartalan napsütésre van kilátás az ország legnagyobb részén, legfeljebb csak kósza felhők lehetnek itt-ott az égen. Ennek megfelelően a délutáni maximumok is 13 és 16°C között alakulnak, sőt pénteken akár 18°C körüli értékeket is mérhetünk a legmelegebb délutáni órákban. Mivel száraz légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét, ezért éjszaka könnyebben le tud hűlni a levegő, így a hajnali órákban a szélcsendesebb tájakon, elsősorban a völgyekben fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, máshol 0 és +4°C közötti legalacsonyabb értékekre van kilátás. Kedden és szerdán az északi, északkeleti szél gyakran megélénkülhet, szerdán nyugaton és a Dunától keletre eső tájakon többfelé meg is erősödhet, majd csütörtökön már mérséklődik a légmozgás.

A jelenlegi számítások szerint szombaton már megjelenhetnek felhők az égen, és a nyugatira forduló szél is feltámad, de a hőmérséklet nem esik vissza még ezen a napon. Szombat este érkezhet meg északnyugat felől egy hidegfront viharos északnyugati széllel, nyomában esővel, záporokkal, viszont úgy néz ki, hogy nagy területre kiterjedő jelentős csapadékot ez sem hoz majd.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2014.03.09 18:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol