Napokon át Florida fölött kavaroghat az Eta

A Közép-Amerikát sújtó hurrikán trópusi viharrá szelídülve érte el Jamaicát, Kubát, a napokban pedig Floridában és a Bahamákon okoz viharos időt.

Hosszú utat tett meg az Eta, mely a múlt hét elején 4-es erősségű hurrikánként érte el Nicaragua és Honduras partjait özönvízzel, áradásokkal és 240 km/órát meghaladó széllökésekkel.

Eta észak, északkelet felé fordulva Jamaica majd Kuba felé vette az irányt, időközben trőpusi viharrá szelídült, de útját így is özönvízszerű esőzések kísérték. A következő napokban pedig már Florida és a Bahamák térségében okozhat viharos időjárást, nagy mennyiségű csapadékot. Floridában többfelé hullhat 50-100 mm csapadék, de a félsziget déli részén 

lokálisan 400-450 mm eső is lezúdulhat.

Napokig Florida fölött kavaroghat az Eta a NOAA NWS National Hurricane Center előrejelzése szerint

Villámárvizekre, áradásokra is számítani kell, Kuba hegyvidéki tájain az eddigiekhez hasonlóan továbbra is előfordulhatnak földcsuszamlások. Az óránként 100-110 kilométeres erősségű szél vihardagályt korbácsolhat. 

Eta egyébként a Mexikói-öböl keleti medencéje fölött újra hurrikánná erősödhet a napokban, de olyan erős, mint múlt héten, nem lesz.

Borítókép: Műholdfelvételen az Eta /forrás: NOAA NWS National Hurricane Center/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.11.09 13:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Cseperednek a fügék is a melegben
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
Így csatlakoztasd Netatmo időjárás-állomásod