Nagyon kevés hurrikán volt az idén

Az egyik leggyengébb hurrikánszezon lehet az idei az Atlanti-óceánon, eddig csak 4 viharból lett hurrikán.

Az idei évben eddig öt olyan vihar alakult ki az Atlanti-óceánon, melyek nevet is kaptak, és a november végéig tartó hurrikánszezonban még két névvel ellátott vihar alakulhat ki az előrejelzések szerint. Ettől kevesebb nevesített vihart 1983-ban regisztráltak, akkor mindössze négy hurrikán vonult végig az említett térségen. Hasonló volt az 1994-es év, amikor az év ezen szakaszáig szintén öt névvel ellátott vihar alakult ki, majd ezt még kettő követte november végéig.

Jobbra: Az Edouard hurrikán 2014. szeptemberében (Forrás: NASA)

5 elnevezett vihar, 4 hurrikán

A NOAA (Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal) az előzetesen kiadott előrejelzését is korrigálta augusztusban, ugyanis előzőleg több hurrikánra számítottak. Az idei öt vihar közül négy erősödött hurrikánná, ezek közül a legerősebb az Edouard volt, mely a nyílt vízen söpört végig 185 km/h-s szélsebesség kíséretében.

Miért ilyen kevés?

A NOAA mérései, megfigyelései alapján a kevesebb hurrikán oka az, hogy az Atlanti-óceán trópusi vize a szokásosnál hidegebb, illetve a térségben a stabil légrétegződés megakadályozza az óceánból a viharokat tápláló hő és nedvesség felemelkedését, valamint az erős magassági szelek is gátolják a hurrikánképződést.

Balra: Az Edouard útvonala 2014. szeptemberében (kép forrása: baynews9.com)

Egy átlagos hurrikánszezon június 1-től november 30-áig tart, ezalatt általában 12 olyan vihar keletkezik, melyet elneveznek, ezek közül 9 erősödik hurrikánná, melyekből 3 rendkívüli erős is lehet.

Forrás: NOAA, MTI, NASA, baynews9.com

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2014.10.13 12:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
A híres Acapulcora csap le az Otis hurrikán Mexikóban
Újabb tájfun tart Tajvan felé