Nagyítható radarkép

Megújuló radarkép vizualizációnk lehetőséget nyújt arra, hogy tetszőleges régiókat a korábbinál jóval részletesebben jelenítsünk meg.

Mint azt érdeklődő felhasználóink bizonyára észrevették, az elmúlt napokban megkezdődött a közérdekű radarkép vizualizációjának megújítása aloldalunkon.

Bár az átalakítás kényszerű kellemetlenségekkel is jár - mint például a videó átmeneti hiánya, illetve az ideiglenes, egyelőre csupán határokat és városokat ábrázoló referencia-háttér használata, máris számos új funkció elérhető, illetve kipróbálható rajta.

Először is, a megjelenő térkép felbontása kétszeresére nőtt; a korábbi, 420 pixel széles verzió helyett immár teljes oldalszélességű változat látható alapértelmezésben is.

Ha még ez a részletgazdagság sem volna elegendő, akkor jól jöhet  az új "nagyító" funkció használata, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen - tetszőlegesen kiválasztott - régiót, várost vagy annak környezetét - korábban még nem látott felbontásban nézegethessük. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a kérdéses pont fölé navigálni az egérkurzorral, és néhány pillanat múlva egy felugró ablakban megjelenik a nagyítás.

Az Időkép vizualizációjában ehhez saját fejlesztésű, "részlet-kiemelő" eljárásunkat használjuk, amely nem az alapinformáció egyszerű (pixeles) nagyítása, hanem egy több dimenziós matematikai modell; a körkörös és lineáris élsimítás mellett megpróbája "visszafejteni", hogy a pixeles alapinformáció vélhetően milyen tényleges térbeli eloszlást takar. Így például, ha egy zöldes, közepesen erős csapadékmezőben van egyetlen, sárgás - intenzívebb reflektivitású pixel, akkor feltételezhető, hogy annak van egy erősebb "magja", nagy átlagban középen, közel-egyenletesen simulva bele a mező széleibe.

Mint azt korábban írtuk, a videó verzióra még néhány napig várni kell; jelenleg a funkciók tesztelése és a háttérkép színeinek, megjelenésének kialakítása történik.

Reméljük, ha majd térképünk elnyeri végleges formáját, mindenki hasznosnak találja majd az újításokat; addig is, a megjelenéssel és a nagyítás funkcióval kapcsolatban is kíváncsian várjuk érdeklődő nézőink észrevételeit, javaslatait.

Köszönjük!
2011. január 8.
Időkép.hu

Szerző: Időkép
Megjelent: 2012.01.09 2:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Ónos szitálástól csúszkálhattunk