Nagy vihar csapott le Angliára

159 km/órás széllökést produkált hétfő reggel a vihar Dél-Angliában.

Elvonult a viharciklon (hétfő 16:35): Összesen mintegy 660 ezer háztartásban okozott áramkimaradást a vihar, számos repülő- és kompjáratot törölni kellett, a sínekre dőlt fák miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést is. A ciklon északkeleti irányba tovahaladva az Északi-tenger felé elhagyta Angliát. A vihar Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Dániában és több német tartományban is fakidőlésekhez vezetett, valamint fennakadásokat okozott mind a vasúti-, mind a légi közlekedésben.

Jobbra fent: A Reuters hírügynökség fotója

Kidőlt fák, áramkimaradás a vihar nyomában (hétfő 12:30): Az orkánerejű szélben többszáz fa dőlt az utakra, vasúti sínekre, eközben 270 ezerre emelkedett azon háztartások száma, ahol a vihar következtében szünetel az áramszolgáltatás.

159 km/óra (hétfő 9:10): Megérkezett a vártnál is erősebb óriásvihar Angliába, a helyi meteorológiai szolgálat 159 km/órás széllökést mért Needles Old Battery-ben. Mintegy 220 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Előzmények

Egy igen mély, 965 hPa-os ciklon tart Anglia felé, mely estétől orkán erejű szelet és heves esőzéseket okozhat a szigetországban.

A várakozások szerint a legerősebb széllökések éjszaka a 130 kilométer/órát is elérhetik, 6 óra alatt akár 20-40 milliméter csapadék is hullhat. A hatóságok megkezdték a felkészülést a lehetséges árvizekre és szélkárok enyhítésére, felszólították a lakosságot, hogy álljanak el a fák alól gépkocsijaikkal.

Balra: a Met Office riasztása

A vihar várhatóan nem lesz olyan erős, mint a nevezetes 1987-es angliai vihar, akkor 185 km/h-s széllökéseket okozott egy viharciklon.

További események esetén cikkünket frissítjük.

Szerző: Szente-Varga Bálint, Cséki Gergő
Megjelent: 2013.10.27 15:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Az év legmelegebb napja volt szombaton Nagy-Britanniában
Szeptemberi kánikula tört Nyugat-Európára
150 km/h-s széllel érte el Angliát a Mathis viharciklon