Nagy széllel mediterrán ciklon halad el

Csütörtökön akár 70-80 km/órás széllökések is kísérhetik a hazánktól délre, délkeletre elvonuló mediterrán ciklont.

Szerdán délről mediterrán ciklon közelíti meg térségünket, de nem vonul át hazánkon, Magyarországtól délre, délkeletre halad el. Sok csapadékot nem hoz, viszont annál nagyobb lesz a szél, a legerősebb széllökésekre csütörtökön számíthatunk.

A hét harmadik napján így dél felől erősen megnövekszik a felhőzet, szűrt napsütés inkább csak az északi tájakon várható. Főként az ország déli, délkeleti felén alakulhat ki eső, de nagy mennyiségű csapadékra nem kell számítani, néhány milliméter eshet. Egyre többfelé feltámad az északkeletire forduló szél, az Alföldön és Vas, valamint Zala megyében már erős lökések is lehetnek.

WRF modellünk által várt szélirány és szélsebesség csütörtök késő délelőtt

70-80 km/órás széllökések is lehetnek

Igazán szeles idő csütörtökön várható. Ekkor nagy területen kísérhetik erős, főként a Dunántúl nyugati felén és az Alföldön, valamint északkeleten viharos lökések az északi-északkeleti szelet, a WRF modellünk legfrissebb számításai szerint Zemplénben, valamint az Alföld középső tájain - főként a Tisza-tó környékén - 50-60 km/órás alapszél lehet jellemző, melyhez akár 70-80 km/órás lökések is társulhatnak. Ezen a napon még főként keleten eshet, máshol már felszakadozik a felhőzet.

Péntektől megnyugszik időjárásunk, a húsvéti ünnepek idején melegedés veszi kezdetét.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2016.03.22 13:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk