Nagy havazás Új-Zélandon

Rég nem látott havazás lepte meg Új-Zéland szigetét, holott néhol 50 éve nem láttak már havat.

Szokatlanul nagy havazás söpört végig Új-Zéland szigetén az előző napokban - olvashatjuk a Sielok.hu oldalán. Olyan helyeken is havazott, ahol lassan már 50 éve nem láttak havat. A síterepeken körülbelül 10-40 cm friss hó esett eddig, de a hónak még bőven érkezhet utánpótlása a következő napokban is.

Igazán történelminek nevezhető a vasárnapi havazás Új-Zélandon. A statisztikus vénájú meteorológusoknak is sokáig kellett keresniük a feljegyzésekben, hogy mikor sújtotta az országot utoljára ekkora havazás.

Aucklandben például 1976 júniusában, vagyis 35 éve láttak havazást, Wellingtonban már 40 éve nem esett hó, de egyes helyeken az ötven évvel ezelőtti havazás ismétlődött meg.

Nem csoda, hogy sok amatőr felvétel készült a havazásról, a legtöbb embernek életében egyszer adatik meg, hogy ilyet lásson az ország alacsonyabban fekvő részein.

 

 

A síterepeknek is jól jött a friss hó, talán a mostani havazás kárpótol valamit a katasztrofálisan kezdődött szezonból, az összes síterep kénytelen volt hóhiány miatt elhalasztani a szezonkezdetet.

Forrás: sielok.hu, photoblog

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.08.16 14:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt