Nagy eső jön

Szombattól jelentősen megváltozik időjárásunk: szakadó eső, 10 fok körüli hideg várható hétfőig.

Markáns változás következik be hazánk időjárásában a hétvégétől, a kellemes tavaszi meleget és a tornádóval induló zivatarszezont egy mediterrán ciklon töri meg.

Szombaton még - elsősorban keleten - fordulhat elő zivatar, máshol esőre, záporra készülhetünk. Vasárnap, a ciklon áthaladtát követően aztán északira fordul a szél, és megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása, a levegő fokozatosan 10 Celsius fok körüli értékre hűl majd.

A legerősebb a Dunántúlon lesz a szél, nem kizárt, hogy egy-egy széllökés ereje eléri majd az erősen viharos 100 km/h-t is (a meteorológia a 119 km/h-t meghaladó szélerőt hívja orkánnak).


A Kőszegi-hegységben mért pillanatnyi szélerőt nyomon követhetik majd a Kendig-csúcson, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által üzemeltetett időjárás állomás 5 percenként frissített grafikonján.

annak esélye mégis igen kicsi, hogy vegyes vagy szilárd halmazállapotú csapadék (havas eső vagy hó) essen. Nem lenne mégsem egyedi, ha ilyen történne, tavaly május 30-án havazott a Kendig-csúcson, a hőmérséklet akkor 1-2 fok között ingadozott.

A legfrisebb előrejelzések szerint a Dunántúlon fog a legtöbb eső is esni, a várható csapadékösszeg hétfő estig elérheti a 120-130 millimétert is!

Keddtől lassú javulásra a számíthatunk, a hőmérséklet 20 fok alatt marad.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.05.14 1:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett