Nagy eső érkezett délnyugatra

A hónap utolsó két napjára nedvesebb levegő áramlott fölénk, délnyugaton kiadós eső áztatta a földeket.

Kettészakad az ország időjárás szempontjából szeptember utolsó napjaira: miközben az ország délnyugati felén egy melegfront hatására borongós, gyakran esős időre van kilátás, addig az északkeleten élők ebből mit sem fognak érezni, ezeken a tájakon ugyanis marad a száraz, napos, ám kissé hűvös időjárás.

Az esőt adó felhők vasárnapra virradóra érkeznek meg délnyugat felől, így hozzávetőlegesen a Budapest-Békéscsaba vonaltól délnyugatra beborul az ég, és hazánk délnyugati felén vasárnap és hétfőn több alkalommal is elered majd az eső, sőt a déli, délnyugati tájakon szinte megállás nélkül esni fog. Elsősorban a Szentgotthárd-Paks-Szeged vonaltól délnyugatra kedd hajnalig összességében nagy mennyiségű, 20 mm-t meghaladó csapadék hullhat, sőt a déli, délnyugati határhoz közel eső területeken akár 30-40 mm-t is elérheti a várható eső mennyisége.

Továbbra is marad az átlagosnál hűvösebb időjárás, még a naposabb északkeleti tájakon is csupán 17-18 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet, a borongós, csapadékos délnyugati megyékben pedig szinte a novembert idézi majd az időjárás, ezeken a területeken délután sem lesz melegebb 10-11 foknál, ráadásul a hőérzetet az élénk keleti, északkeleti szél is tovább ronthatja.

Keddtől aztán észak, északkelet felől élénk légmozgás kíséretében egyre szárazabb, az ilyenkor megszokottnál lényegesen hűvösebb levegő árasztja el hazánkat. A hét közepén így már szinte zavartalan napsütésben lesz részünk, ám meglehetősen hideg hajnalokra kell felkészülnünk több helyen kevéssel fagypont alatti minimum-hőmérséklettel és napközben is csupán 10-15 fok közötti értékekre van kilátás.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.09.28 15:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hó és jég, reggel dér fehérített