Nagy adag hideget hoz a zsákjában Benedek

Szombaton érkezik az erős lehűlést hozó hidegfront, újra fagyosak lesznek az éjszakák, és napközben sem lesz melegebb 5-6 foknál.

Mint arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, hétvégén erős lehűlés vet véget a kellemes tavaszi időnek.

A 10-15 fokos lehűlésért felelős hidegfront

szombaton éri el térségünket. 

Mi okozza a drasztikus lehűlést?

A válasz a poláris örvény feldarabolódásában keresendő. A téli félévben erős magassági futóáramlás esetén a hideg, sarkvidéki légtömeg a poláris területek fölött marad, míg a kontinentális területeken a zonális (nyugatias) áramlásnak köszönhetően enyhe idő uralkodik. Ha ez az erős nyugat-keleti irányú áramlás legyengül, az a poláris örvény feldarabolódásához vezethet. Ilyenkor észak-déli irányúvá válik az áramlás, utat engedve ezzel a sarkvidék felől érkező hideg, fagyos levegőnek. Az előttünk álló hétvégén pontosan ez fog lejátszódni a légkörben, emiatt fordul csaknem téliesre időjárásunk.

A hidegbetörés várható menete az ECMWF modell alapján /forrás: WXCharts.com/

A front átvonulását szombaton többfelé kísérheti eső, zápor, főként délen akár az ég is megdörrenhet. Egyre többfelé feltámad az északi-északkeleti szél, nyugaton és északkeleten viharos lökések lehetnek. Délen még meghaladhatjuk a 15 fokot, északabbra viszont már megkezdődik a lehűlés, 10 fok alatt maradhatnak a maximumok.

Vasárnap és hétfőn is erős, helyenként viharos marad a szél. Több lesz a napsütés, jelentős csapadék nem várható, csak néhol fordulhat elő egy-egy futó hózápor. Készítsük elő melegebb ruháinkat, reggelente újra mindenhol fagyni fog. A szélcsendes, fagyzugos völgyekben 

-10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Fotó: Sólya Veronika

Napközben sem lesz melegebb 5-6 foknál, ráadásul a szeles idő tovább ronthat majd hőérzetünkön. Lassú enyhülés a jövő hét közepe felé kezdődhet.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.03.17 12:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel