Élőben követhettük a műhold fellövését

Április 11-én indították útnak az Arabsat-6A nevű kommunikációs műholdat, melyet a Falcon Heavy rakéta állított pályára.

A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat április 11-én, csütörtökön indította útnak az Arabsat-6A műholdját a NASA Kennedy Űrközpontjának LC-39A (Launch Complex 39A) indítóállásáról Floridában. Az indításról készülő felvételt magyar idő szerint péntek hajnali 0:35-től élőben is közvetítették.

Videó:

A start után látványos landolásokra is sor került: a fellövéshez alkalmazott Falcon Heavy rakétát alkotó két oldalsó és a középső rakétatest visszetért a Földre. Az oldalelemek a Cape Canaveral légibázis landolóhelyein, a középső elem az Atlanti-óceánon, az "Of Course I Still Love You" nevű drónhajón landolt.

Az említett Arabsat-6A műhold a világ legfejlettebb kereskedelmi kommunikációs műholdjainak egyike. A fellövést követően geostacionárius (földfelszínhez viszonyítva állandó pozíciójú) pályára helyezik, működéséhez ráadásul innovatív napelemes technológiát használnak. Feladata televízió, internet, telefon és biztonságos kommunikáció biztosítása többek közt közel-keleti, afrikai és európai ügyfelek számára. Megrendelője a Lockheed Martin az USA egyik legnagyobb repülőgép- és űripari vállalata. 

Borítókép: tavalyi Falcon Heavy indítás (Elon Musk a Tesla Roadstert küldte az űrbe)

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.04.11 11:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Dínófelhő támadta meg Európát
Benézett északkeletre a ciklon szeme
Egy hatalmas 7-es jelent meg a Csendes-óceán felett