Mozgásba lendül a légkör

A héten még elszórtan számíthatunk futó záporokra, zivatarokra, jövő héten viszont indul a szezon!

A mai napon a nyugati országrészben van hűvösebb, hiszen ott egész nap esett, csepergett az eső; míg a Duna vonalában és attól keletre 20 fok fölé emelkedtek a hőmérsékletek, addig a Nyugat-Dunántúlon mindössze néhány fokkal emelkedett 10 fok fölé a hőmérők higanyszála. Zivatarok kialakulására kedden a főváros térségében, illetve a Dunakanyar környékén van némi esély.

A hét közepétől napról napra több napsütésre számíthatunk, a délutáni gomolyfelhőkből csak elszórtan alakulhatnak majd ki záporok, kisebb zivatarok.

A jövő hét elején azonban úgy tűnik, hogy lassan mozgásba lendül a légkör, s beindul az igazi zivatarszezon - a modellek alapján ugyanis egy újabb magassági hidegcsepp érkezése látszik kirajzolódni, mely megfelelő labilitást nyújthat akár hevesebb zivatarok kialakulására is. 

Biztosat persze ennyi idő távlatában nem tudunk mondani, a változás tényét azonban az ún. fáklyadiagram is alátámasztja (lásd jobbra). Bár a tagok igen eltérő futásokat adnak, nyomtalanul biztosan nem fognak "eltűnni".

A viharokat kedvelőknek lassan érdemes lesz tehát újra előkotorni fényképezőgépeiket, kézi szélmérőiket, a jövő hét elején reményeink szerint ugyanis lesz mire vadászniuk! Természetesen az események elkezdődésével újra elindítjuk majd Percről Percre rovatunkat is! 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.04.26 14:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Indul a szezon, tornyosulnak a zivatarok
Zivatartól volt hangos a főváros is
A szezon első zivatara zengett nyugaton