Morning glory

A szigetország északi partjainál tavasszal évről évre megfigyelik a ritka jelenséget, íme a legfrissebb fotó.

Különleges, csőszerű felhőket fotóztak Ausztrália felett, melyet a szakemberek csak Morning Glory néven emlegetnek. De mi is ez a ritka jelenség, vajon hogyan tud kialakulni?

Leggyakrabban Ausztrália északi partjánál, az ún. Carpentaria-öbölnél szokták megfigyelni. Gyakran hirtelen szélroham kíséri, intenzív alacsony szintű szélnyírás, a légrészecskék gyorsan növekvő vertikális elmozdulása, illetve erőteljes nyomás-ugrás jellemzi. Sokan vizsgálták már ezt a felhőt, de kialakulásának pontos magyarázatára még mindig nem tudtak fényt deríteni.


Valószínűsíthető, hogy kialakulásának fő oka egy mezoskálájú cirkulációhoz köthető (tengeri szél a félsziget és az öböl felett). Megjelenése gyakran kapcsolható Ausztrália középső részén átkelő frontális rendszerekhez és az Észak-Ausztrália feletti magas nyomáshoz. A felhő kialakulásához a térségben szükséges továbbá a magas páratartalom, amely a felhő számára a nedvességet biztosítja.

A felhőt úgy is felfoghatjuk, mint egy magányos hullámot vagy szolitont, amely áthelyeződése során alak- és sebességváltozás nélkül halad. (A felhő előoldalán erős feláramlás van, míg a közepén és mögötte az áramlás turbulensé válik és lefelé süllyed; emiatt veszi fel ezt a görgőfelhős alakot.)


Forrás: NASA

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.08.25 17:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

50 fokot mértek vasárnap Nyugat-Ausztráliában
Óriási görgőfelhő vonult délen
Az ausztrál erdőtűzek segítették a La Niña elhúzódását