Mit jósol a népi meteorológia?

Kövessük nyomon a népi megfigyeléseket. Vajon beválik a sokéves tapasztalat?

 Április elsején semmi vetési munkát nem végeztek, mivel az ekkor vetett magvak nem hálálják meg bőséges terméssel a gazdát. Április hónap első napja népi tréfálkozásokkal, ugratásokkal kezdődik. Ezen a napon többnyire a gyermekeket viccelték meg. Elküldték a boltba szúnyogzsírért, vagy a szomszédba dinnyelekvárért, palacsinta sodrófáért, ehhez hasonló képtelenségekért, majd "április bolondja" kifejezéssel titulálták a rászedett személyt.

Április 6. Irén napja. A babonások szerint, ha ezen a napon esik az eső "szűk lesz az esztendő".

Április 14-én Tibor napján, ha zöld, üde a vetés, jó időre van kilátás. A kakukk is ezen a napon hallatja hangját először.

Április 24. Sárkányölő Szent György napja. Az ősszel vetett gabonákból, ha a varjú nem látszik ki, a termés bőséges lesz. A békák időjóslása meghatározó volt, mert ha április 24-e előtt megszólaltak, úgy tartották, hogy a nyár száraznak ígérkezik. Amennyiben a békák kuruttyulása Szent György napja utáni időszakra tolódik a tavasz kedvező időjárást hoz, a nyár korán beköszönt, szép idővel. Népi megfigyelés szerint a Szent György nap előtti dörgés gazdag termést jelent.

Szent Márk napja - április 25.
A kenyeret a magyar lakosság mindig nagy becsben tartotta, a Szent Márk napját követő vasárnap volt a búzaszentelés. A szentmise után körmenettel, templomi zászlókkal, kereszttel a templom épületét megkerülve a katolikus pappal az élen, a hívők a templomhoz legközelebbi búzatáblákhoz vonultak, ahol a búza szentelés megtörtént, tömjénes füstöléssel, szentelt vízzel. A megszentelt búzaszálakból mindenki vitt haza, amelyet nagyon megbecsültek és többnyire az imakönyvben tartották. E naphoz kötüdik az indás növények tök, dinnye, a mák vetése. Amennyiben a fülemüle hallgat, a tavaszi időjárás kedvezően alakul, ha a pacsirta megszólal a termés jó lesz idén.

Vajon beválik a sokéves tapasztalat? Várjuk Olvasóink véleményeit, tapasztalatait!

Forrás: Kontroll 

Szerző: Gebei Gergely
Megjelent: 2010.03.25 22:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol