Mit hoz a hétvége?

Újra egy mediterrán ciklon okoz csapadékos, szeles időjárást hazánkban. Esőre, havas esőre, havazásra egyaránt számíthatunk.

Újra egy mediterrán ciklon alakítja a hétvégén hazánk időjárását, amit a csapadékos időjárás mellett leginkább az északnyugati és középső területek szeles mivolta bizonyít. A mediterrán ciklonok mérsékelt övi társaiknál kisebb méretük miatt a légnyomáskülönbség jóval szűkebb területre terjed ki, ez az oka az időnként általuk előidézett viharos széllökéseknek.

Szombaton eleinte nagy nedvességtartalmú levegő áramlik Magyarország fölé, majd délutántól egyre hidegebb és szárazabb légtömegek érkeznek majd a Kárpát-medence fölé. Napközben tehátfolytatódik időjárásunk csapadékos jellege, a Dunántúlon havas eső, hózáporok, a magasabb területeken havazás is előfordulhat, majd a nap folyamán kelet felé egyre több helyen hűl le a magasban a levegő és vált át a vegyes halmazállapotú csapadék havazásba, igaz a hó a legtöbb helyen rögtön olvadásnak is indulhat. Keleten maximum néhány cm hó maradhat meg, számottevő megmaradó mennyiségről csak az Északi-középhegység magasabb területein lehet szó.

Az északnyugatira forduló szelet a szombati nap folyamán északnyugaton és a középső országrészben akár viharos lökések is kísérhetik, az északkeleti megyékben szintén megerősödik majd a légmozgás. A szél mérséklődésére csak vasárnap számíthatunk.

Vasárnap délelőtt már inkább csak a Duna vonalától keletre várható csapadék, majd innen is elhalad a csapadékot okozó légtömeg, és egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet. A felhőátvonulásokból már csak elvétve fordulhat elő zápor, hózápor, az ország nagy részén több órás napsütésre készülhetünk. Aki teheti, tegyen egy frissítő sétát a szabadban!

A fenti fotót Metronohm, míg az alsó két képet Posza nevű észlelőinknek köszönhetjük!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.02.20 11:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján