Mikor lesz már tavasz?

Mi várható a hosszú hétvégén, mikor jön végre a jó idő, mit mondanak a népi hiedelmek? Cikkünkben erről olvashatnak bővebben.

Mit mondanak a népi hiedelmek?

Március nem csak Sándor-József-Benedek napjairól híres, hanem egyéb népi jóslatok is párosulnak a hónaphoz. Amennyiben március 10-én fagy, akkor még 40 napig számíthatunk hidegre. De azt is szokták mondani, hogy ha Gergely március 12-én megrázza hófehér szakállát, még sok hóra számíthatunk.

Március 10-én, azaz szerdán a minimum-hőmérsékletek mindössze -2 és -10°C között alakultak, míg délnyugaton még napközben is csak épphogy fagypont fölé emelkedett a hőmérők higanyszála. Pénteken, azaz Gergely napján pedig elszórtan - de főleg keleten - még előfordulhat havazás, hószállingózás - ezek szerint továbbra is hidegre és havazásra van kilátás(?).

Mit mutat a jelenlegi időjárási helyzet?

Jelenleg a szerda-csütörtöki havazást okozó mediterrán ciklon hátoldali rendszerébe esünk, majd a hétvége időjárását egy magas nyomású öv fogja meghatározni. Változó nedvességtartalmú, ám továbbra is az ilyenkor megszokottnál hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, azonban már csak egyre kevesebb helyen várható kisebb mennyiségű csapadék.

A jövő hét közepétől enyhébb légtömegek áramlanak majd a térségbe, nem véletlen, hogy a modellek is már egyértelmű melegedést mutatnak, így szerda-csütörtök magasságában jelentősen növekedni fog a nappali felmelegedés mértéke, és pénteken már az átlagosnak megfelelő hőmérsékleteket mutathatnak majd a hőmérők. A jelenlegi számítások szerint délen-délnyugaton ekkor már újra 10 fok fölötti értékeket mérhetünk.

Mi várható a hosszú hétvégén?

Szombaton a gyors felhőátvonulások mellett már több-kevesebb napsütésre számíthatunk, elszórtan záporok, északkeleten hózáporok is kialakulhatnak, de nagy mennyiségű csapadéktól már nem kell tartanunk. A legmelegebb órákban 2-8°C közötti hőmérsékleteket mérhetünk.

Vasárnap a változóan felhős ég mellett alapvetően kellemes időre, több-kevesebb napsütésre készülhetünk, csak az élénk szél ronthat hőérzetünkön. Elszórtan, de főleg északon számíthatunk kisebb hózáporokra, záprorokra, a hőmérők higanyszála 4 és 8°C közé kúszik majd fel.

Hétfőn egy érkező hidegfront hatására az országban többfelé számíthatunk majd záporokra, elvétve hózáporokra, napközben észak felől ugyanis egy újabb csapadékmező éri el országunkat. Több-kevesebb felhő mellett északon 2 és 5°C, míg délebbre 5 és 9 °C közötti hőmérsékletekre készülhetünk. A szabadtéri ünnepségeket a záporok mellett feltehetőleg az időjárás szeles jellege fogja leginkább zavarni, befolyásolni.

Szombaton még csak a középső megyékben és a Kisalföldön, majd vasárnap és hétfőn a nyugati határszél kivételével többfelé kísérhetik erős lökések az élénk, északnyugati irányú szelet, emiatt egyeseknél fejfájás jelentkezhet. 

Bár a kokárdás síelés nem ismeretlen 'műfaj' a magyar pályákon, arra azért régen volt példa, hogy a nemzeti ünnepen friss hóban, és ilyen sok pályán lehessen síelni. Ráadásul az elmúlt napokban lehullott friss hónak köszönhetően Eplény, Mátraszentistván és Kékestető mellett olyan pályák is kinyitnak, ahol nincsenek hóágyúk, mint például Bánkút, Dobogókő vagy Nagy Hideg-hegy. Bővebb információk a SíTV honlapján >>

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.03.11 18:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Állati melegen indult a hét
Indul a szabadföldi szamócaszüret