Mikor jön a tavasz?

Egy kísérlet jegyében a tradícionális formákat mellőzve gyorsan és egyszerűen kívánunk válaszolni arra, amelyre egyre többen kíváncsiak.

Bizonyára sokak hallottak az amerikai fejlesztésű "Is it going to rain?", azaz "Fog-e esni?" oldalról. A honlap létjogosultságát sokak vitatják, az mégis a kritikákkal mit sem foglalkozva rendkívül sikeres életutat járt be az elmúlt években. A rendszer működése rendkívül egyszerű: a konkrét esélylatolgatások helyett a felhasználó helyzetét alapul véve egy "Igen" vagy "Nem" válasszal informálják a látogatót arról, hogy kell-e reggel esernyőt vinnünk. Hasonló egyszavas honlap megoldást alkalmaz például a milyennapvanma.hu is, mely sallangmentesen tudatja velünk, hogy a hét melyik napját írjuk.

A kínosan egyszerű megoldások mögött jelentős felismerés áll: a látogatások jelentős részét ezen rövid kérdések utáni informálódási szándék generálja. Aki pedig rendszeresen csak az újságcikkek címeit futja át, nos, annak több mint kézenfekvő egy ilyen megoldás.

A hosszú, többnyire borongós és hideg télben rendszerint jelentős növekedést észlelünk a hosszútávú előrejelzéseink megtekintési arányaiban. A kereslet könnyen megérthető: január vége felé egyre kevesebbeket érdekel a lehullott hó vastagsága, helyette a tavasz beköszöntének első jeleit keressük.

A most bejelentett aloldallal a munka oroszlánrészét átvállalják meteorológusaink - a makroszinoptikus elemzésekkel és különböző numerikus modellek (köztük a nemsokára ismét elérhető WRF modellünk) futásait összevetve kísérletet teszünk arra, hogy minden eddiginél rövidebben és lényegretörőbben jelezzük a tavasz érkezésének pillanatát*.

www.idokep.hu/tavasz

Fenti aloldalunk természetesen nem helyettesíti teljes értékű előrejelzésünket, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy mihamarabb értesítsük kíváncsi látogatóinkat a közelgő évszakváltásról.

* Tavasz beköszönte alatt azt a huzamosabb ideig (legalább 3-4 nap) beálló időjárásváltozást értjük, mely csapadékmentes időszak alatt az országos délutáni maximumhőmérséklet több helyen meghaladja a 20 °C-ot.

Az Időkép csapata

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.02.20 1:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Újra 20 fok felett