Miért alakult ki ilyen sok felhőtölcsér múlt héten?

Újabb és újabb tubákról szóltak a hírek múlt héten. Elmondjuk, miért alakult ki ilyen sok.

Az elmúlt napokban igazi tubadömping tanúi lehettünk, hisz néhány napon belül legalább 9 (!) tubáról érkezett fotó vagy videó, de a valós szám ennél biztos, hogy nagyobb. Sőt egyes tubák, nagy eséllyel a felszínt is elérhették lakott területeken kívül, de egyértelműen beazonosítható tornádóról nem érkezett felvétel. 

Biztos sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy vajon mi az oka annak, hogy most ennyi felhőtölcsér pörgött a fejünk felett. Erre a kérdésre szeretnénk most válaszolni, de ehhez előbb röviden elmondjuk mi is kell egy nem-mezociklonális tuba/tornádó kialakulásához.

 HOGYAn Alakul ki a nem-mezociklonális tuba/tornádó?

Tartós talajközeli összeáramlás (konvergencia) és erőteljes feláramlások szükségesek, melyek együttesen egy örvényt, ún. mezociklont hoznak létre. Az örvény a talajról terjed felfelé, a tölcsérfelhő viszont először a felhőalap közelében jelenik meg, mivel az örvényben lecsökkenő légnyomás miatt először ezen a szinten kondenzálódik a vízgőz. Ekkor jelenik meg tehát a tuba. Ha az örvény összehúzódását illetve megnyúlását tovább erősíti a konvergencia és a felhőben lévő erős feláramlás, a tuba könnyen tornádóvá erősödhet.

🔗Kapcsolódó tartalom 

Tornádók, tubák, porördögök - itt mindent megtudhatsz róluk

Korrábbi cikkünkben tisztába tesszük a tornádók, porördögök kialakulása körüli esetleges félreértéseket.

Az elmúlt időszak mediterrán ciklonjai és azok lassan araszoló frontrendszerei kiváló feltételeket teremtettek a nem-mezociklonális képződmények számára.

Hétfőn a tőlünk észak felé eltávolodó mediterrán ciklon hidegfrontja hozott létre erős összeáramlási zónát az ország középső harmadában, ahol aznap 4 tuba is kialakult. 

Hétfői tubák | Fotók: Marci810 (Apostag), Orszagh11 (Kisláng), Strangecargo (Budapest), Geograf (Szigetvár)

Szerdán szintén egy mediterrán ciklon és annak legyengülő frontrendszere hozott létre nagyon erős konvergencia zónát a középső, este pedig a keleti országrészben. A felszakadozó felhőzet miatt kellő besugárzás, és ezzel elegendő labilitás tudott kialakulni a záporok, zivatarok számára, melyek az összeáramlási vonal mentén kígyóként "tekeregtek" a Duna-Tisza közén.

Radarképünk szerdán 15:30-kor

Ezen a napon több tuba is alakult ki Tápiószecső környékén, és Nagykőrösnél is lenyúlt egy felhőtölcsér. Késő délután, este pedig a keleten megerősödő konvergencia mentén még további két tuba kísérte a Kaba és Békéscsaba környéki zivatarokat.

Tuba Újkígyóson | Fotó: Manyoka96

Normális, hogy ennyi tuba alakul ki májusban? Igen. Az év ezen szakaszában ez egyáltalán nem rendkívüli, ha rendelkezésre állnak a megfelelő időjárási feltételek. Az elmúlt évek hűvösebb, szárazabb májusai nem kedveztek a tubák számára, idén azonban ideálisak a körülmények. 

Borítókép: Csimacsabi

 

 


Hány tubát láttál már élőben?

◎ Egyet sem

◎ Egyet

◎ Többet is

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.05.19 18:40


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a holnapi front
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok