Micsoda kontraszt

Keleten továbbra is a nyarat idézik a hőmérsékletek, nyugaton már-már őszies idő köszöntött be.

Egy hosszan elnyúló, többközéppontú rendszer hidegfrontja éri ma el hazánkat, az Adriai-tenger felett mediterrán ciklon alakult ki, nem csoda hát, hogy oly nagy a bizonytalanság az előrejelzésekben és oly nagy a kontraszt hazánk két fele között. 

A csapadékmező ugyan még el sem érte a Dunántúlt, ennek ellenére már most jó 10-15 fokos eltérés van a Viharsarok és nyugati megyék között. 

Nyugaton tehát erős hidegfronti hatás érvényesül, emiatt fejfájásra, szédülésre panaszkodhatunk, fokozódhatnak görcsös és ízületi fájdalmaink, allergiás tüneteink. Ezzel ellentétben keleten még kettős fronthatásra számíthatunk. A szeles idő következtében erősödhet fejfájásunk, migrénünk.   

Hétfőn délután nyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet és estig a Dunántúlon sokfelé számolhatunk esővel, záporral, elszórtan zivatarral. Keleten legfeljebb helyenként lehet zápor.

Kedden is marad ez a kettősség: északkeleten, keleten változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, ezzel szemben a az ország délnyugati felében erősen felhős vagy borult marad az ég és főként eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd estére fokozatosan megszűnik a csapadék. 

Szerdától ismét nyugodtabb, mérsékelten meleg időre van kilátás, rövid kihagyás után visszatér az enyhe idő, beköszönt az indián nyár.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.09.19 13:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb