Mi okozta a hétfői özönvizet?

Lerántjuk a leplet, hogy miért úszott többek között a főváros, valamint több Balaton parti település is hétfőn.

Bizonyára sokan kíváncsiak arra, hogy mi okozta hétfőn az özönvízszerű felhőszakadásokat az ország több részén is, melynek következtében többek között Budapesten, Dunaújvárosban és a Balaton nyugati medencéje körüli településeken is az utcán hömpölygött a víz.

Behullámzik a front

Vasárnap egy hidegfront közelítette meg térségünket, mely az Alpok felett hullámot vetett, így vasárnap a kora esti órákban ennek köszönhetően dél felől zivatarok érkeztek az országba a hidegfront előterében, melyek az éjszaka folyamán át is haladtak hazánk felett.

A hullám új örvényt, azaz ciklont generál

Ugyanakkor ennek a hullámvetésnek a következtében egy sekély ciklon épült ki térségünkhöz közel, mely hétfőn a középpontjával felettünk helyezkedett el, és tovább mélyült, de még kedden is a keleti tájakon volt megtalálható a központja.

Szívja magába a meleg párát

A nedvességet a hidegfront előtt húzódó meleg, nedves szállítószalag hozta térségünkbe. Ez a ciklon nagyon lassan mozgott, így a középpontjához közel lévő nagy nedvességtartalmú levegőben újra és újra ki tudtak alakulni zivatarok egy adott térség felett, ugyanis a magasban már hidegebb levegő áramlott fölénk, ami instabilitást hozott létre.

És egy helyben rostokol

Ezek a zivatarok nagyon lassan helyeződtek át a ciklonnal együtt, így a felhőszakadásszerű intenzitással járó csapadékhullás is egy adott területre, városra korlátozódott (ellentétben azzal az esettel, mikor egy középpontjával térségünktől távolabb elhelyezkedő ciklon hidegfrontja halad át felettünk, mely ebből kifolyólag gyorsabban is helyeződik át, így a front mentén kialakuló zivatarok is gyorsabban haladnak át egy adott település felett, így a felhőszakadásszerű intenzitással hulló csapadék is rövidebb ideig tartózkodik egy adott terület felett).

Nincs, ki elzárja az égi csapokat

a felettünk örvénylő ciklon lassú áthelyeződése, a térségünkbe érkező nagyon nagy nedvességtartalmú levegő, valamint a magassági hidegbeáramlás miatt instabillá váló légrétegződés együttesen eredményezte az özönvízszerű felhőszakadásokat. A méréseink szerint Budapest XIX. kerületében 94 mm csapadék hullott nagyjából egy óra alatt, de a főváros más kerületeiben is 80 mm körül volt a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége. Tapolcán is 86 mm-t mért észlelőnk automatája, de a Balaton nyugati medencéjének a térségében is sok helyen 70-80 mm csapadék hullott.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2015.08.19 1:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Aranyköntösbe bújt este az ég
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött