Mi az a Kossava?

Erős, viharos délkeleti széllökések, száraz, hideg levegő. De pontosan mi az a Kossava?

A Kossava szél főn-típusú szél, mely a Déli-Kárpátok nyugati oldalán alakul ki. Magyarországon a déli tájakon érződik általában hatása, de most a Dunántúl középső területein is érvényesül. Erős, olykor viharos, tartós, több napon át fújó, száraz, hideg szél. A hajnali, reggeli órákban a legerősebb. Általában nem jár rendkívüli kísérőjelenséggel, bár nehezíti a dunai hajózást, amint azt Jókai Mór is leírta részletesen az Arany Ember című regényében. Viszont jelen helyzetben a déli tájainkat hótakaró fedi, és a fagypont alatti hőmérséklet miatt a szél ezt könnyen hordja a déli országrészben, emiatt hófúvás a továbbiakban is kialakulhat, Csongrád megyében pedig helyenként már hótorlaszokat emelt a szél.

Bokafoto képe a ma reggeli hóátfúvásról Gara és Bácsszentgyörgy között. Köszönjük!

A szélcsatornában délután is jellemzően csak -2, -3 fok körüli értékeket mérnek. Máshol fagypont köré, a Békéscsaba-Szolnok-Budapest vonaltó keletre, északkeletre pedig +3 és +7 fok közé melegedett a levegő. A legerősebb széllökést az elmúlt 24 órában Bakonyszombathelyen mértük, ott tegnap este fél 10-kor 97 km/h-s széllökés is volt, de azóta is többfelé előfordult viharos délkeleti széllökés.

Szerbiában sokkal rosszabb a helyzet - számolt be az Index.hu. A viharos Kossava szél komoly hófúvásokat okoz a Vajdaságban, a Dél-Bánságban, a Nyugat-Bánságban, valamint Dél-Bácskában is. Több helyen akadozik a forgalom a 2 méteres hótorlaszok miatt. Az országba jelenleg nem léphetnek be a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók.

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2014.01.31 12:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk