Méteres hó és orkán csap le Izlandra

Ciklonbomba robban Izland fölött: egy rendkívül erős viharciklon okoz kiadós havazást és orkán erejű szelet a következő másfél napban.

Kedden és szerdán egy heves meteorológiai jelenség, az ún. "ciklonbomba" okoz ítéletidőt Izlandon. A szigetországot elérő viharciklon magjában ugyanis rendkívűl nagy mértékű nyomás süllyedés játszódik le meglehetősen rövid idő alatt. Az ország keleti részén fekvő Egilsstaoaflugvöllur mérőállomáson 24 óra alatt közel 50 hPa-os nyomás csökkenést mértek (ciklonbomba esetén 24 óra alatt legalább 24 hPa-t kell csökkennie a légnyomásnak). Jelenleg 955 hPa-os légnyomás uralkodik a ciklon magjában, ami szerdáig 940-re is lecsökkenhet.

Az ECMWF 500 hPa-os geopotenciál és tengerszinti légnyomásra vonatkozó előrejelzése szerda éjjelre, melyen a besűrűsödő izobárok már jól mutatják, hogy erős ciklonról van szó. Forrás: WXCharts.com

Az Egilsstaoaflugvöllur mérőállomáson mért 24 órás légnyomás adatok. Forrás: Icelandic Met Office


A hirtelen kimélyülő ciklon kis területen hatalmas légnyomás-különbségeket eredményez, amit a légkör széllel, méghozzá orkán erejűvel próbál meg kiegyenlíteni. Az előrejelzések szerint kedd estére már Izland több pontján elérheti a szélerősség a 120-140 km/h-t, főleg a magasabban fekvő területeken. Szerdán a több mint 2000 méter magas Vatnajökull jégmező tetején akár 250 km/h-s széllökések is előfordulhatnak.

Nem a szél lesz az egyetlen probléma

A ciklonhoz jelentős csapadék is társulni fog, ami hó formájában fog lehullani nem is akármilyen mennyiségben. Szerda estig több mint 50 centi hó hullhat le az ország legnagyobb részén, az északi partvidék hegyvidéki területein pedig akár 130 és 150 centi közötti hómennyiség is összegyűlhet.

Az ECMWF teljes hómennyiségre vonatkozó előrejelzése szerda éjfélig. Forrás: Meteologix.com

A nagy mennyiségű hó és orkán erejű szél kombinációja, valamint a partvidéket ostromló, akár a 10 métert is meghaladó várható hullámmagasság miatt a legmagasabb piros figyelmezetés van érvényben az ország északnyugati tartományában.

Az izlandi meteorológiai szolgálat által kedd éjfélig kiadott figyelmeztető előrejelzés. Forrás: Icelandic Met Office

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.12.10 15:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Apró jégszemek sokasága potyogott az égből
Szupercellák tarolhatnak északon késő délután, este
Heves zivatarokkal törhet be a front északon