Méteres hó a görögöknél és a törököknél

Orkán erejű szél, sok csapadék és kiadós havazás - a Héphaisztosz névre keresztelt erős mediterrán ciklon tombol a Földközi-tenger keleti medencéjében.

A Héphaisztosz névre keresztelt mediterrán ciklon okoz ítéletidőt az Égei-tenger térségében. A 2019-es év végéhez hasonlóan ezúttal is a Földközi-tenger középső medencéjébe ömlő hideg vezetett a ciklon kialakulásához. 

Animáció forrása: WXCharts.com

A ciklon hétfőn helyenként orkán erejű széllel tombolt az Égei-tengeren, Attikában és Krétán. Az Athéntól nem olyan messze található Karystoson mérték a legerősebb széllökést, ami elérte a 161 km/h-t. A szél hatalmas hullámokat korbácsolt fel Kréta partjainál.

 

Forrás: Forecast Weather Greece/Facebook

A légörvényhez intenzív csapadék is társult, helyenként 100 milliméternél is több hullott, ami a magasabban fekvő területeken hó formájában jelent meg. Attika egyes hegyvidéki területein az 1-1,5 métert is elérte a hó vastagsága több települést elzárva a külvilágtól. 

Az alábbi fotón épp egy attikai falu látható, amit teljesen belepett a hó, mindez 550 méteres magasságban.

 Forrás: Forecast Weather Greece/Facebook

Az Athéntól északra lévő Parnita-hegyen 1050 méteres magasságban 1 méter 20 centis hó gyűlt össze.

Forrás: Joe Fotopoulos (Meteoclub)/Facebook

Athén külső részén, Leontariban is tetemes hómennyiség hullott 400 méteres magasságban.

Gyönyörű havazás Kalavryta közelében.

 

Forrás: Meteo Gr/Facebook

Nem csak Görögörszágban okoz havazást Héphaisztosz, Törökországba is kiadós havazást hozott a ciklon. Az ország déli hegyvidékeiben hullott a legtöbb hó, ami néhol a 2 méteres vastagságot is elérhette, de a fővárosban, Ankarában is jelentős fennakadásokat okozott a nagy mennyiségű hó.

Hó lepte be az autókat Konyában. Forrás: Severe Weather Turkey/Facebook

A mediterrán ciklon kelet felé araszol. Kedden még több helyen okozhat további havazást Törökországban, és szeles időjárást a Földközi-tenger keleti medencéjében.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.01.07 15:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Radarkép az Apple Watch számlapon
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap