Méterekben áll a hó az Alpokban

Az Alpok északi oldalán több helyen egy, két métert meghaladó hó hullott.

Péntek óta havazik a svájci hegyekben, elsősorban az Alpok északi oldalán található síterepeken. A helyi lavinakutató intézet adatai szerint hétfő estig 70-120 cm hó hullott az északi részeken, ennek a fele, kb. 30-60 cm vasárnap este és hétfő este között hullott le.

Képek forrása: Arosa Humorfestival

A legkeletibb svájci kanton Graubünden északi és keleti részein 40-70 centiméter hullott, számos utat le kellett zárni. Így fordulhatott elő, hogy a Samnaun-ba vezető utat lavinaveszély miatt lezárták, így a település csak Tirol (Ausztria) irányából volt megközelíthető. 

Itt mérték a legerősebb széllökést. A Säntis (2502 m) meteorológiai állomása 165 km/órás széllökést rögzített, amely az elmúlt napok legmagasabb értéke. Ezen felül bőven találunk 100 km/óra feletti széllökés értékeket a svájci hegyekben. 

A hegyek mérőállomásai már több helyen 150-250 cm vastag hóréteget mutatnak, ehhez még jöhet egy kicsi kedden. Már nem sok, hiszen keddre csak 15-30 cm havat várnak az északi oldalon. A lavinaveszély már most jelentős, sok helyen 4/5-ös. Ez így marad a következő napokban. 

Képek forrása: Ovronnaz

Az osztrák hegyekben pár nap alatt a helyenként kopár hegyoldalak vastag téli ruhát öltöttek Vorarlbergtől kezdve Salzburgon keresztül egészen Stájerországig.

Zillertal Arena hétfőn - fotó: Stánicz Balázs

Míg kezdetben 1000-1200 méter felett esett a hó, addig hétfőn szinte az egész ország - legalábbis annak északi fele - befehéredett. 

 

Forrás: Zauchensee Skiparadies

A magasabb hegyi utak továbbra is hólánccal - de minimum négykerék-meghajtással - járhatók, így a honfitársaink körében kedvelt síterepek, mint Obertauern és Katschberg így közelíthetők meg.

Kép forrás: Berghotel Arthurhaus

Jó néhány tiroli, salzburgi és stájer hegyvidéken és síterepen elérte a frissen esett hó vastagsága az egy métert, helyenként meg is haladta.

 

Forrás: Power Team Leogang

Időközben a havazás keletebbre tolódott, az éjszaka folyamán nagy mennyiségek elsősorban Salzburg tartomány keleti felén és Stájerországban a Totes Gebirge és Planneralm közti hegyvidéken estek.

 

Forrás: Shuttleberg Flachauwinkl-Kleinarl

Stájerországban 40-100 cm hó esett hétfő estig és kedden további 20-50 cm-t várnak.

Forrás: Síelők.hu

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2018.12.11 13:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban