Meteoview előrejelzés

Áprilistól májusig szabadon kipróbálható a Meteopress.cz nagy felbontású, 3 napos előrejelzési modellje.

Ahogy arról már a saját, nemzetközi radarhálózat fejlesztése kapcsán is írtunk, az Időkép stratégiai szövetségre lépett a Meteopress (Csehországban és Szlovákiában piacvezető) privát meteorológiai szolgáltatóval, amelynek eredményeképpen új termékek válnak elérhetővé az Időképen hazai nézőink, látogatóink számára is.

Ezek közül elsőként a Meteopress "Meteoview" fantázianevű, 24-72 órás nagy felbontású, továbbfejlesztett WRF-en alapuló időjárási előrejelzési modellje válik szabadon kipróbálhatóvá.

Mennyiben nyújt többet a Meteoview az eddigi előrejelzéseknél?

A Meteoview leginkább könnyű kezelhetőségével, és felhasználóbarát, gyorsan áttekinthető, bárki számára első pillantásra is könnyen értelmezhető megjelenítésével tűnik ki a többi előrejelzési modell felületei közül.

Egyszerű, letisztult és jól áttekinthető térképek és grafikonok mutatják a következő 3 nap várható időjárását óránkénti pontossággal, ráadásul igen részletesen - 5 kilométeres rácsfelbontással. A négy legfontosabb jellemző - a hőmérséklet, a felhőzet, a csapadék és a szél külön-külön, vagy kombinált nézetben is megjeleníthető, a térképek alatt található időcsúszkával pedig könnyedén mozoghatunk előre-hátra az előrejelzett időtartamon belül.

Ha kíváncsiak vagyunk egy-egy konkrét értékre (pl. hőmérséklet, vagy várható csapadék mennyiség), akkor a színskálák átmeneteinek vizuális megjelenítése mellett lehetőségünk van a térkép tetszőleges pontjára kattintva leolvasni a várható értékeket. Ugyanitt át tudunk kapcsolni grafikonos nézetre is, ahol térkép helyett időskálán ábrázolva láthajuk a változást oszlopdiagramok, ill. grafikonok segítségével.

Mindemellett létezik ún. "diavetítés" mód is, amely videoklip-szerűen játssza le a következő 24-48 ill. 72 óra várható időjárását (a videó betöltődésére 5-10 másodpercet várni kell). A Meteoview-nek részletes magyar nyelvű súgója is van, amely ennél is részletesebb segítséget nyújt a modell használatában.

A Meteoview nagyon népszerű a cseh és a szlovák televíziós csatornákon is (jobbra). Jelenleg mintegy 5 televíziós társaság használja Prágában, de a Pozsonyi közszolgálati médiában is rendszeresen megjelenik ez a háttér.

Mennyire részletes, és milyen beválási arányú az előrejelzés?

Ahogy korábban is írtuk, a modell rácsfelbontása 5 kilométeres, ennek megfelelő pontosságú vizualizációk állnak rendelkezésre a következő 3 napra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem csak a megyeszékhelyek, hanem minden nagyobb város és kistérség egyedi várható időjárása jól elkülöníthetően jelenik meg a Meteoview térképein és grafikonjain, óránkénti bontásban.

A Meteoview figyelembe veszi Magyarország domorzatát és vizeit, így előrejelzéseinek lokális, helyi beválása is sokkal jobb lehet például az igencsak elnagyolt (pl. GFS) modellekénél. Természetesen - mint minden időjárási modell esetében - a 24 órás előrejelzés mindig pontosabb térben és időben, mint a 48 vagy a 72 órás, amit minden esetben figyelembe kell venni.

A Meteoview időjárási modellt 15 db összekapcsolt, egyenként 8 processzoros Xeon szuperszámítógép számolja ki 4, illetve 6 kilométeres felbontásban előre naponta kétszer, és nem csak Magyarországra, hanem egész Európára nézve.

Partnerünk kérésére közel 3 hónapja kísérjük figyelemmel a Meteoview hazai kimeneteit és ennek alapján úgy tűnik, hogy nagy általánosságban a 24 órás beválás 90-95 % körüli, a 2 napos 85-90 %-ban, míg a 3 napos előrejelzés legalább 70-80 %-os valószínűséggel következik be.

Hogy konkrétan kinél, milyen arányú lesz ez a beválás, azt temészetesen nézőinknek, illetve a Meteoview magyarországi felhasználóinak kell eldönteni áprilistól májusig tartó tesztidőszakunkban.

Mi lesz az Időkép WRF modelljével?

Sokak kérdésére, aggódó felvetésére válaszolva talán megnyugtató lehet, hogy ismét megerősítjük - az Időkép saját WRF modellje természetesen továbbra is szabadon és ingyenesen elérhető lesz majd a jövőben, minden nézőnk és érdeklődőnk számára. Az, hogy jelenleg nem elérhető, egyszerűen szervereink pllanatnyi túlterheltségéből fakad; a saját radar képeinek valós idejű feldolgozása hatalmas számítási kapacitást igényel, és a meglévő 10 szerverünk már nem képes azt kiszolgálni. Új, nagy teljesítményű szervert várhatóan április végéig bezárólag sikerül beszerezni, ekkor kerülhet vissza a saját WRF.

A Meteoview tehát a jövőben nem helyettesíti, hanem csak kiegészíti majd ezt, ettől függetlenül reméljük, sokaknak nyújt majd hasznos tájékozódási alapot partnerünk előrejelző modellje.

2010. április 6.
Meteopress.cz-Időkép.hu

A MeteoView (R) a Meteopress S.R.O bejegyzett védjegye


Szerző: Időkép
Megjelent: 2010.04.04 15:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gyenge fronttal indul a hét
Űrlézer, bálnák és 1 millió mag - így készülnek az előrejelzések
Éjjel jön a következő havazás