Meteort láttak észlelőink (képpel)

Szombat késő este számos észlelőnk egy igen fényes hullócsillagot figyelt meg. Várjuk megfigyeléseiket!

Balra: a fülöpszállási videómeteor kamera felvétele.

Facebook oldalunkon érkeztek tegnap este az első beszámolók a hullócsillagról. Veszprém, Tolna, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Nógrád megyéből is érkezett megfigyelés, kijelenthetjük tehát, hogy az valószínűleg országszerte látható volt.

A szombat este 22 óra 27 perckor lezajlott fényjelenséget hangjelenség nem kísérte, így feltehetően 50-100 kilométer magasan elégett és nem ért földet az űrkőzet.

A fényjelenséget munkatársunk Balkányban üzemelő kamerája is rögzítette (jobbra, kattintásra teljes méretben).

Lévai Martina az alábbiakban foglalta össze a történteket: "Sziasztok! Én is pontosan ugyanezt láttam Debrecenből. A NY-i égbolton, lassan, nagyon hosszan "hullott", de egy szokásos hullócsillagnál sokkal nagyobb volt a "feje" és a csóvája is vastagabb. Mi ezt kb 22:30kor láthattuk. A fénye is túl vörösesnek tűnt és olyan vastag volt, mint amilyenek a filmeken a jelzőrakéták, tehát nemcsak egy vékony csíkocska, mint amik a hullócsillagoknál megszokottak."

Imike észlelőnk beszámolója: "22:25 körül láttam a kocsiból Békés és Mezőberény között, hatalmas volt, bevilágította az egész eget, 2x még robbanhatott is, mert nagyon erősen felvillant! Remélem valamelyik kamera rögzítette! Gyönyörű volt!"

Várjuk beszámolóikat, fényképeiket!

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.10.30 11:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Tűzgömb suhant át csütörtök este