Meteorológiai Világnap

Minden évben március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a meteorológusok közössége e napot.

Minden évben március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, röviden WMO) és a meteorológusok közössége a Meteorológiai Világnapot.

1950. március 22-én alakult meg Genfben a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Az új közösség a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (IMO) utódaként látta meg a napvilágot, mely már 1873 óta működött. A korábbi szervezet (IMO) inkább csak a tudósok társaságaként működött, nem az országok meteorológiai szervezeteit fogta össze. A megalakulást követően már másnap életbe is lépett a szervezet alapokmánya, ennek emlékére határozták el 1960-ban a meteorológiai világnap megünneplését, melyet azóta minden évben március 23-án tartanak.

A WMO mára már nemzetközi szervezetté nőtte ki magát, melyben az egyes országok kormányszinten képviseltetik magukat. Tevékenységi körébe elsősorban a meteorológiai szolgálat világméretű kiépítése, a tagországok közötti gyors – időjárással, valamint éghajlati, hidrológiai és környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos - információ-cseréjének megszervezése tartozik. A szervezet elsődleges célja a meteorológiával foglakozó szakemberek összefogása, valamint a különálló kisebb meteorológiai szervezetek közötti nemzetközi együttműködést kiépítése. A szervezet az időjárás, az éghajlat, a hidrológia, a vízkészlet-gazdálkodás, és a környezetvédelem kérdéseivel foglalkozik.

A WMO célkitűzései közé - többek közt - az alábbi feladatok tartoznak:

Elősegíti a világméretű megfigyelési hálózatok kiépítését, támogatja a gyors meteorológiai és kapcsolódó információk cseréjét a tagországok között. Kutatásra ösztönzi, képzi a meteorológus szakembereket, segíti az országos szervezetek közötti koordinációt nemzetközi szinten. A WMO-nak jelenleg 191 tagja van szerte az egész világon.

Szerző: Daróczi Dalma
Megjelent: 2013.03.23 21:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tegnap volt a Meteorológia Világnapja
Meteorológiai Világnap