Mégis betiltják az időjárást?

Talán nem. De akkor miért csak kiváltságosok foglalkozhatnának vele? A Meteorológiai törvény tervezete indokolhatatlan elemeket tartalmaz.

Forrás: TV2 Tények (2013. március 6.)

Forrás: Klub Rádió - Reggeli gyors (2013. március 6.)

Interjú: ATV - Egyenes Beszéd: Kálmán Olga - Szabó György  (2013. március 6.)

Interjú: ATV - Egyenes Beszéd: Kálmán Olga - Kocsis Máté (2013. március 6.)

Az ősszel felröppent hír a meteorológia állami monopóliumáról először úgy tűnt, hogy lázálomként már-már a jól megérdemelt feledés homályába került. De nem. Most újra itt van és mindent letarol.

A várható változások

0. A monopólium visszatér, csak másképp?
1. Nem mérhet senki otthon hőmérsékletet?
2. Előrejelzés összemosása a veszélyjelzéssel, avagy minden rovar bogár is egyben?
3. Nem küldhet be fotót, videót, aki veszélyes időjárási eseményt örökít meg?
4. Tabutéma lesz az időjárás a médiában?
5. Vége a szabad piaci versenynek?
6. Játékos és bíró egyben - az OMSZ szakhatóság és piaci szereplő is

0. A monopólium visszatér, csak másképp - a törvénytervezet 17 oldalon jól leplezett oda-vissza utalásokkal és kereszthivatkozásokkal minden elképzelhető területet kizárólagos állami hatáskörbe von.

1. Az Időkép birtokába jutott, bővített hatástanulmány megállapítása szerint "Az amatőr megfigyelők kötelesek lesznek mérőeszközeiket hitelesíttetni". Ez azt jelenti, hogy kizárólag az mérhetne és küldhetne be az Időképre adatokat, akinek a műszereit korábban az OMSZ bevizsgálta és hitelesnek tekintette, ennek hiányában észlelőink mérései a térképeinkre sem kerülhetnének fel.

2. Előrejelzést elvben készíthetne nem állami, mester diplomás meteorológus is - de csak ha az nem tartalmaz semmilyen elemet, amely a társadalom bármely tagjára veszélyes meteorológiai helyzetet vetít előre. Nem lehet előre jelezni zivatart, jégesőt vagy viharos szelet. De ködöt sem, hiszen az a közlekedésre veszélyes. Szép napsütéses időt sem, hiszen abban napszúrást vagy hőgutát lehet kapni. Jelentős légnyomásváltozást sem. Semmit.

Részlet a bővített hatástanulmányból

3. A tervezet szerint nem csak az előrejelzést, de a már bekövetkezett, vagy éppen folyamatban lévő veszélyes időjárási jelenségekről sem tudósíthatna senki, az állami Szolgálaton kívül. Szétverte a jég a gyümölcsöst? Fotóval, videóval dokumentálhatóan, és százak látták? Vagy élőben közvetítene valaki egy balatoni vihart? Hiába van lassan minden mobilban fényképező, jégesőkről írni és képeket közzétenni (például a Percről percre rovatban) tilos lenne a készülő törvény szerint.

4. Vajon nem ellentétes-e az Alkotmány által biztosított szólás- és véleménynyilvánítási alapjogokkal mindez? Büntethető lesz-e, aki kiposztol egy vörös naplementés képet az Időképre vagy Facebookra és kiírja, hogy “holnap nagy szél lesz”? A szél veszélyes jelenség, ez az állítás pedig előrejelzésnek minősül - tehát az új törvény szerint igen.

5. Vajon nem ellentétes-e az Európai Unió minden elképzelhető szabad piaci alapjogával a teljes (burkolt) monopolizáció? Vajon nem ellentétes mindez a szabad tájékozódás és tájékoztatás alapjogaival, vagy akár a Médiatörvény biztosította lehetőségekkel? Létezik bárhol Európában ennél elképesztőbb és indokolhatatlanabb cenzúra?

6. Bármely meteorológiai média vagy szolgáltató infrastruktúráját kizárólag minőségbiztosított szervezet kalibrálhatja és hitelesítheti. Ehhez Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat rendelkezik szakhatósági jogkörrel, sőt, a tervezet szerint közhatalmi jogkörrel. Tehát az Országos Meteorológia Szolgálat hatóság és szereplő, ugyanazon a piacon. Mennyi esélye lenne egy magánszolgáltatónak?

Hamarosan újabb anyagokkal jelentkezünk, addig is várjuk olvasóink véleményét.

A tervezettel kapcsolatos észrevételeket a Vidékfejlesztési Minisztérium a jogifo@vm.gov.hu e-mail címen várja.

 

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.03.05 17:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ónos szitálástól csúszkálhattunk
Befejeződött a nyári viharjelzés tavainkon
Budapesti szélrekord dőlt csütörtök este