Hóhelyzet után is monopólium

Ma derült ki - a március 15-ei események után továbbra is betiltanák a közösségi időjárás-jelentést.

Az elmúlt hetek szélsőséges időjárási eseményei mindenki számára világosan megmutatták, mennyire fontos és értékes a többletinformációt tartalmazó, közösségi alapokon is szerveződő friss hírek halmaza, illetve a mindezeket összefogó magánmeteorológiai médiumok szervező szerepe mind a lakosság tájékoztatása, mind a hivatalos katasztrófavédelmi szervek döntéshozatalának elősegítése szempontjából.

Magyarország Miniszterelnöke 2013. március 15-én látogatást tett az országos hóhelyzetet kezelő Operatív Törzsnél. Az eseményen a kormány kirendelt tudósítója által készített, hivatalos úton nyilvánosságra hozott sajtófotók alapján egyértelműen látható, hogy a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, a Tűzoltóság és a további, kárelhárításban érintett hivatalos szervek is - hasznos többlet és kiegészítő információként - a közösségi meteorológiai média kivetített vizualizációit használják tájékozódás céljából és a döntéshozatal elősegítéséhez. A széltérképünk és az időkép térképünk több kivetítőn is megjelenik a háttérben, melyek előtt - a helyzetet elemezve - maga a Miniszterelnök is látható.

Forrás: Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos közösségi oldala

Mindezek fényében az Időkép részéről sajnálattal értesültünk arról, hogy 2013. március 29-én a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője részéről újabb nyilatkozat látott napvilágot, melyben a környezetvédelemért felelős államtitkár kijelentette: még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt, amely alapján állami monopólium lehet az időjárás-előrejelzés. Illés Zoltán hozzátette, hogy “a magyar állam milliárdokat fizet a meteorológiai adatok összegyűjtéséért, és hogy magánszervezetek nem lehetnek tagjai azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyek a meteorológiai rendszereket, műholdakat működtetik, mert se pénzük, se tudásuk, se számítógépes kapacitásuk nincs hozzá.” (forrás: MTI)

Az Időkép sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a - kormányzati szervek és maga a Miniszterelnök által is - láthatóan igen fontosnak ítélt közösségi meteorológiai tájékoztatás lehetőségét a Vidékfejlesztési Minisztérium törvénytervezete ellehetetlenítené.

Az Időkép, mint közel egy évtizede, magyar tulajdonosi háttérrel működő, magánmeteorológiai szolgáltató jelenleg 8 darab, nagy hatótávolságú és felbontású, percenkénti képfrissítésű meteorológiai radarral rendelkezik, amit 25 szenzorból álló, nagy precizitású villámérzékelő hálózat és 150 pontból álló, másodperces szélmérőhálózat, valamint több száz részben az aktív közösség által üzemeltetett, hagyományos hőmérő- és egyéb állomásból álló infrastruktúra egészít ki.

Az Időkép mögött több tízezres aktív észlelőtábor és négyszázezres időjárásfigyelő-közösség van, akik mobiltelefonról, saját időjárás-állomásaikról a nap 24 órájában küldenek be fontos és értékes megfigyeléseket, élő időjárási adatokat, melyeket az Időkép MSc végzettségű meteorológusai felügyelnek. Emellett több magánmeteorológiai szolgáltató is jelentős közösségi támogatással rendelkezik.

Forrás: Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos közösségi oldala

A törvénytervezet monopolizációs törekvései lényegében megszüntetnék ezen rendkívül értékes információforrások hozzáférhetőségét, amivel a lakosság és a katasztrófavédelmi szervek sokszínű, több forrásból származó tájékoztatásának, tájékozódásának lehetősége érne véget, amely megítélésünk szerint az egész társadalom számára rendkívül előnytelen lenne.

Reméljük, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium megfontolja ezeket a szempontokat és  felülvizsgálja álláspontját a fentiekkel kapcsolatban. Az Időkép a tervezettel kapcsolatos, részletes és indokolt javaslatait még a közigazgatási egyeztetés lezárása előtt eljuttatta a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz.

2013. március 29.
Időkép.hu

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.03.29 18:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ónos szitálástól csúszkálhattunk
Befejeződött a nyári viharjelzés tavainkon
Budapesti szélrekord dőlt csütörtök este