Meteorkitörést hozott május utolsó napja

A Tau Herculidák meteorraj kedd hajnalban záporozott az égbolton. Több ezer hullócsillag szelte át az eget.

A 73P üstökös szétporladt, kilökődött porfelhője ma keresztezte a Föld pályáját. A kedd hajnalra előrejelzett, ám bizonytalan meteorkitörést várták a világ csillagászai az így képződött Tau Herculidák meteorrajtól. A csúcsot magyar idő szerint 7 órára ígérték, így országunk nem ígérkezett a legalkalmasabb megfigyelőpontnak. 

Svábhegyi Csillagvizsgáló csapata Texasba látogatott, hogy egy expedíció keretében láthassa a meteorkitörést. Magyarországon is kerekedett egy kisebb meteorzápor, hajnali 2-től már szép számmal megfigyelhettük a hullócsillagokat.

Meteorkitörést csak messzebbről lehetett észlelni, ami azt jelenti, hogy az USA-ban a csillagászok (a magyar csapat mérései szerint) 200-250 meteort számláltak a texasi idő szerint este 10 és hajnali 2 között. Előfordult, hogy egyszerre két meteor is átszelte az eget. A példányok jellemzően lassan haladtak, viszont a legtöbbjük halvány volt. A halványabb fényességű hullócsillagokat már csak a szoftverek érzékelték, ezek alapján 6-szor annyi volt a sűrűségük, mint, amelyet szabad szemmel figyeltek meg, azaz több ezer meteor izzott fel a csúcs idején.

A legelső felvételek:

Az egyik legfényesebb tag 6-7 másodpercig is látszódott (Felvétel a magyar csapattól a Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook Élő adásából)

Borítókép: Twitter/Weazel News (A Tau Herculidák meteorrajról készült felvételek a Norris-tónál)

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.05.31 14:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye