Meteorit darabokat találtak

Cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án robbant meteor darabjait.

Sárneczky Krisztiánnak és Berkó Ernőnek köszönhetően olvashatjuk a következő cikket, mely a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján találhatunk meg.

A Magyarországon készült felvételek alapján cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án robbant meteor darabjait.

Hírünk megjelenésekor zajlik Pozsonyban a február 28-i, nagy visszhangot kiváltó tűzgömb földre hullott maradványainak megtalálását bejelentő nemzetközi sajtótájékoztató. Egy hónappal ezelőtt meglepő médiaérdeklődést váltott ki a február utolsó vasárnapjának estéjén a hazánk fölött látott, nappali fényességet okozó meteor. A jelenség iránya és a hangrobbanásról érkező beszámolók alapján már akkor világossá vált, hogy az esetleg földet érő meteoritokat Szlovákiában, valahol Kassa környékén kell keresni.

A beszámolók szubjektivitása, és a kevés közvetlen megfigyelés miatt azonban első pillanatban nagyon nehéznek tűnt a helyszín pontos meghatározása. Az itthon készült és napvilágot látott két közvetlen felvétel (Telkiből és Örkényből) alapján azonban a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai, Jiri Borovicka és Pavel Spurný be tudott határolni egy 3x6 km-es területet Kassa közelében, ahová leérhettek a robbanás után megmaradt törmelékek.

Csatárláncban, egymástól 2 méterre haladva, méterről méterre vizsgálták át a mezőt, amely ideális helynek bizonyult a kutatásra. Már az első napon sikerült két meteoritot is fellelni egymás közelében. Szennyezésektől mentes, tiszta, fekete felszínük és elhelyezkedésük láttán azonnal tudták a keresők, hogy meteoritot találtak. Az apró, néhány centiméteres kövek úgy ültek a fűcsomók tetején, hogy egyértelmű volt, csak felülről kerülhettek oda, a fű alatti talajról nem kerülhettek ilyen helyzetbe.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.03.31 15:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény