Meteorit darabok érhettek földet Kanadában

Hatalmas tűzgömb ragyogott fel Kanada egén másfél hete.

Április 17-én helyi idő szerint az éjszakai órákban a kanadai Ontario tartomány felett egy óriási tűzgömb ragyogott fel az égen, melyet több kamera is rögzített. A szakértők szerint ez

a tűzgömb olyan méretű volt, hogy egyes darabjai földet is érhettek,

így több tíz, vagy akár száz grammnyi meteorit is földet érhetett elszórtan Argyle városától északra, nagyjából a Simcoe-tó keleti partja környékén. Azokat a meteorokat, melyek földet érnek, meteoritnak nevezzük. A Nyugati Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy ez a tűzgömb lassan haladt egy aszteroidaszerű pályán, és ebből adódóan a különlegessége még, hogy a légkörben alacsonyan semmisült meg. A Dél-Ontarioi Meteorhálózat, valamint a civilek által üzemeltetett Globális Meteorhálózat több kamerája is rögzítette az eseményt. Ezek segítségével sikerült megállapítani, hogy a tűzgömb nagyjából 90 km-es magasságban izott fel, és olyan 23 km-es magasságban szűnt meg a lángolása. A felvételekből az is megfigyelhető, hogy észak felé mozgott éles szögben. Ezek az adatok mind arra engednek következtetni, hogy egyes apró darabok elérhették a földfelszínt.

Videó forrása: Youtube/Western University

Ezek az űrből érkezett darabkák és egyéb objektumok nagyon értékesek a szakértők számára a Naprendszer vizsgálatának szempontájól, ezért a Nyugati Egyetem és a Királyi Ontario Múzeum is arra kéri az érintett területen a lakosságot, hogy jelezzék számukra, ha ilyen kőzeteket találnak. Ezek a meteoritok általában sötét színűek, nagy sűrűségük miatt méretükhöz képest nehezek, valamint csipkézett szerkezetűek.

Forrás: Livescience.com

Borítókép forrása: Pixabay.com /a kép illusztráció/

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.04.27 13:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vasárnap kezdődik a csillagászati ősz
36-37 fokkal indul az idei ősz
A Hold együttáll a Fiastyúkkal, majd elfedi csillagait