Meteorhullással folytatódik a hét

A hét utolsó napjain bármikor megfigyelhetjük az egyre aktívabb hullócsillagokat.

Május 4. és 6. között a legaktívabb a Halley-üstökösből származó meteorraj, az Éta Aquaridák. A maximumát május 5-én és 6-án, a pirkadat előtt éri el (Earthsky.org), de előtte és utána pár nappal már megnövekedett hullócsillag mennyiséget figyelhetünk meg.

Ebben az időben óránként akár 10 meteor is elsuhanhat a fejünk felett. Az időjárás többfelé kedvez majd a hullócsillag-leshez, de néhol felhős, ködös lehet a hajnal. A déli féltekén 40-nél is több hullócsillagot számolhatnak óránként (Amerikai Meteor Társaság).

Éta Aquaridák 3 nap képeiből (Flickr)

A meteorok a Vízöntő csillagkép közeléből indulnak, de az égbolt bármely szegletében megjelenhetnek. Bár tagjaik gyors mozgásúak, hosszan szelhetik át az eget. Aktív még az Epszilon Lyridák, amely május 10-én jut a maximumához, ám ez a raj igazán szűkösen méri a hullócsillagait, mindössze 2-3 jut óránként - olvashatjuk a National Geographic cikkében.

 A Föld októberben másodszor is áthalad Halley Nap körüli útján. Ezzel létrejön az Orionida meteorraj, amely október 20-a körül éri el a csúcspontját.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.05.04 12:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Tűzgömb suhant át csütörtök este