Meteor-parádé

Az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban lesz a Perseidák maximuma, számtalan hullócsillagot láthatunk az égen.

Matusek László felvétele Lajosmizse mellől, köszönjük!

Már július második felétől érezhetően növekedni kezdett a meteorok száma, de a legtöbb augusztus közepére várható.

 A nyár második felében több meteorraj aktivitását is élvezhetjük a csillagos égen, melyek közül a legismertebb, a Perseidák raja.

Szent Lőrinc könnyei, azaz a Perseidák maximuma az idén augusztus 12-én, vasárnap hajnalban várható. A hold minimálisan fog csak zavarni, az utolsó negyed után lesz három nappal, és éjfél után kel fel.

Bővebb infó itt.

A raj radiánsa a Perseus csillagkép területén vándorol, így ennek nyomon követésével azonosíthatjuk be - jó eséllyel - a látott meteorok rajtagságát.

A Perseidáknak az augusztus 12-ei maximumán kívül még több kisebb „mellék maximuma” is szokott lenni; a régebbi megfigyelések alapján 8-9-e környékén lehet látni a legtöbb tűzgömböt, melyek az előtte és utána levő hetekben is jó eséllyel előfordulhatnak. A 12-ei maximumot követően még egy kisebb maximum is követi 14-15-e körül.

Bár az előrejelzések gyakran okoznak meglepetéseket, mégis idén az átlagosnál picit erősebb aktivitás várható. Pár évvel korábban, 2008-ban is augusztus 12-re jelezték a maximumot, mégis elhanyagolható volt az aktivitás. Egy nappal később, 13-án viszont igen látványos meteorhullást produkált a raj. Azon kevés szerencsések közé tartozok, akik ennek a parádénak a szemtanúja voltam - írja Jónás Károly. Hajnali 1:00 és 4:30 között 152 darab meteort láttam, ebből 130 darab Perseida volt, látványos tűzgömbökkel tarkítva a repertoárt.

Mindenképp érdemes tehát idén augusztusban is kilátogatni a csillagos ég alá, emlékezetes és látványos pillanatokban lehet részünk!

Szerző: Jónás Károly, Biró Zsófia
Megjelent: 2012.08.08 16:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön