Meteor-becsapódás Oroszországban

Az 1908-as szibériai Tunguszka óta nem okozott ilyen károkat a Földön meteor. Videókkal!

Magyar idő szerint péntek hajnali 4 óra 22 perckor meteor csapódott a Föld légkörébe az Urál-hegység déli felén elhelyezkedő Cseljabinszk felett - számoltak be a külföldi oldalak, köztük a Reuters vagy a CNN.

A NASA becslése alapján a meteor átmérője 17 méter, tömege 7000 tonnás volt, mely 55 kilométer magasan kezdett el égni. Az 1908-as híres Tunguszkai esemény óta nem robbant ilyen nagyon meteor a Föld légkörében. A robbanás ereje a Hiroshimai atombomba húszszorosa volt.

A kőzet egyes darabjai földet is értek, Chebarkul mellett egy befagyott tóban 6 méter átmérőjú kráter talált az orosz katonaság (AFP fotó alább).

A nagy robbanással járó jelenség a korántsem végleges adatok alapján 1200-nál is több embert sebesített meg, közülük 46 embert kórházban ápolnak. A sérülések jelentős részét a betört ablakok miatt repkedő üvegszilánkok okozták, három ember állapota kritikus.

A hazánktól 3000 kilométerre történt jelenségnek a szakértők szerint semmi köze sincsen a ma este Földünk mellett elsuhanó kisbolygóhoz.

Egy fényes, fehér villanás jelent meg az égen néhány másodpercre, ezt egy hatalmas, robbanásszerű hang követte. A robbanás középpontja nagyjából 80 kilométerre volt a Cseljabinszk tartománybeli Satka városától. Orosz hírforrások szerint a meteor a légkör alacsonyabb részén elégett az Ural hegység környékén. Többemeletes épületek ablakai törtek be, ezek okozták a sérülések többségét. Egyes szemtanúk szerint a robbanást követően kisebb darabok a földre hullottak.

Egyes kutatók szerint a történtek a tunguszkai eseményre emlékeztetnek. Az akkori aszteroida nagyjából egy 1300 négyzetkilométeres területen tarolta le a tájat, a robbanástól tövestől szakadt ki a földből több, mint 80 millió fa.

Érdekessége a pénteki napnak, hogy ezen az estén lesz földközelben egy nagy aszteroida is, a 2012 DA14-ként ismert 45 méteres kőtömb. A kutatók szerint a Föld felszínétől nagyból 27 ezer kilométerre fog elhaladni, tehát becsapódástól nem kell tartani.

Az alábbi videón egy hatalmas hangrobbanás mellett a betörő ablaküvegek hangja is hallatszik:

Forrás: CNN

Szerző: Kurunczi Rita, Berceli Balázs, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.02.15 11:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Tűzgömb suhant át csütörtök este