Mérséklődött az aszály

Az öntözési igény is csökkent, így véget ért az országos vízhiány elleni védekezés.

A vízügyi igazgatóságok a napokban érkezett csapadéknak köszönhetően ezentúl nem országos szinten, hanem saját hatáskörben folytatják a munkát. A válsághelyzet már nem terjed nagy területre,

sokfelé mérséklődött az aszály.

A fél éves aszályt a terményeken kívül tavaink és folyóink is megszenvedték. A Velencei-tó vízszintje rekord alacsonyra csökkent, és a Balaton is sokáig apadt. A Tiszán és mellékfolyóin, valamint a Dunán is születtek rekord alacsony vízállások. Mindezek ellenére a betározott vízmennyiség és az öntözési menetrendnek köszönhetően a gazdák sehol nem kényszerültek vízkorlátozásra. Másik jó hír, hogy a Tisza alacsony vízállása miatt sok kutatást tudtak végezni a hajózás és a pontosabb hidrológiai előrejelzések érdekében.

"Az augusztus 20-i hétvégére érkező, hullámzó hidegfront számottevő javulást hozott a vízhiányt illetően: az akkor és azóta lehullott csapadék hatására az ország nagy részén mérséklődött az aszály. Tekintettel a hidrometeorológiai helyzetre, illetve a csökkenő öntözővíz-igényekre, a védekezés már nem igényel országos koordinációt, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs befejezi tevékenységét, és a Vízügyi Igazgatóságok saját hatáskörben folytatják a munkát." - írja sajtóközleményében a Vízügy.hu.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Borítókép: Lantose (augusztus 22.)

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.08.25 13:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Félhavinál több eső esett néhol