Merre áramlik a Balaton vize?

Az elmúlt napok műholdképein könnyen kivehető a Balaton és befolyó vizeinek áramlása a medencében.

Az elmúlt napok szeles, felhős időjárása után kitisztuló ég és a sok vizet szállító befolyó patakok lehetővé  teszik, hogy műholdképekről vizsgáljuk a Balaton áramlásait. A nádasokon átáramló befolyók sötét színű (egyébként ártalmatlan), szerves anyagokban gazdag vizet hoznak, amely természetes nyomjelzőként lehetővé teszi, hogy kövessük, merre halad tovább a befolyt víz a tóban- írja dr. Zlinszky András észlelőnk, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa.

Az első képen egy tipikus ilyen helyzet látható, Balatonmáriafürdő kikötőjéből folyik a tóba a Nyugati-övcsatorna, amelynek vizét kelet felé téríti ki a tó vizének áramlása.

A második képen Balatonszemes és a Balatonőszödi volt Kormányüdülő kikötője látható. A partközelben a parttal párhuzamosan délnyugatról északkeletre áramló vizet befelé térítik ki a mólók. A piros karika a szemesi móló keleti oldalán kialakult nádas félszigetet jelzi. Éppen az ilyen áramlási helyzetek tették lehetővé itt a homok felhalmozódását.

A harmadik képen a Tihanyi-szoroson szintén nyugatról kelet felé áramló víz szétterülését követhetjük nyomon. A Balatonföldvári kikötőnél az előbbihez hasonló helyzet alakult ki, a part mentén kelet felé haladó áramlás "kikerüli" a kikötőt, a keleti móló mögött itt is piros karikával emeltük ki a lerakott hordalékon kialakult nádast. Tihany és Szántód között is északkelet felé áramlik a víz, az áramlás a szoroson áthaladva szétterül az északi és déli part mentén. Tihanytól északra a Hajógyári-öbölben a csóvák tanúsága szerint már északnyugati irányú az áramlás, a nyíl tövénél látható csóva azonban nem egy befolyó szervesanyagaitól ilyen sötét (hiszen itt nincs befolyó), hanem a felkeveredett, iszapos, világos színű vízben itt egy mélyebb vízből eredő, átlátszó, tehát sötétebb rész maradhatott meg. A nyíl csúcsánál az Aszófői-séd által hozott szervesanyagből kialakult csóvát láthatjuk.

A negyedik kép értelmezését az olvasókra bízzuk, annyit azonban elárulunk, hogy itt is látható kikötőt megkerülő áramlás, sőt móló szélárnyékában kialakult nádas sziget is.

A felvételeket az Európai Űrügynökség Sentinel-2B műholdja készítette április 8-án, a képeket a globallakewatch.org valós idejű globális műholdas vízminőség vizualizáción keresztül értük el, amely mindenki számára hozzáférhető.

Köszönjük az érdekes sorokat dr. Zlinszky András felhasználónknak!

Borítókép: Mkati51

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.04.12 11:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egy csapásra véget ért a strandidő a Balatonnál (videóval)
Vízben állt a Balaton déli partja
Süvít a szél a Dunántúlon: 113 kilométer/órás lökést mértünk