Csernobil szennyezésének ötöde

Mintegy 40 ezer terabecquerel céziumizotóp került a légkörbe, a sodródó törmelék hamarosan eléri Hawaii szigeteit.

A tavaly március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű, Japánt sújtó földrengés és cunami óta közel egy esztendő telt el. A földrengés egyik legnagyobb veszélyforrásokat magában rejtő "áldozata" a fukushimai atomerőmű volt.

A Japán Meteorológiai Kutatóintézet szerdán közzétett jelentése szerint az atomerőműben történt nukleáris baleset során legkevesebb 40 ezer terabecquerel (becquerel: a radioaktivitás mértékegysége Henri Becquerel, a radioaktivitást felfedező francia tudós tiszteletére) radioaktív céziumizotóp került a légkörbe.Ez körülbelül kétszerese a japán szakértők által korábban becsült mennyiségnek és mintegy ötöde annak a mennyiségnek, ami a csernobili atamkatasztrófa idején került a légkörbe.

A cézium 137-es sugárzó izotópja az egyik legveszélyesebb olyan anyag, amely a fukushimai baleset után a levegőbe került. Felezési ideje csaknem 30 év, a szervezetben felhalmozódva izomkárosodást, daganatos betegségeket okozhat. A földrengés és az azt követő nukleáris baleset következtében összességében kb. 770 ezer terabecquerel mennyiségű hasadóanyag jutott a szabadba, ezek azonban többnyire rövid felezési idejű, magukban veszélyt nem hordozó hasadóanyagok voltak.

Kedden emellett a NOAA (Amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet) tájékoztatást adott közre, miszerint a japán szökőárral a Csendes-óceánba került hatalmas mennyiségű sodródó törmelék eddig 4828 kilométert tett meg, első darbjai a napokban érik el a Hawaii központi szigetétől északnyugatra lévő atollokat (atoll: korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport).

Becslések szerint a törmelék jövő márciusra éri el Oregon állam partjait. A tavalyi földrengés és az azt követő szökőár után mintegy 20-25 millió tonna tömelék keletkezett, melynek nagy része Japán északkeleti partjainál elsüllyedt. Becslések alapján kb. egy-két millió tonna törmelék került az óceánba, melynek mindössze 1-5 százaléka éri el Hawaii szigeteit, valamint az amerikai és kanadai partokat.

Forrás: HVG, HVG, Wikipédia, www.szegedma.hu

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.03.01 12:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

7,2-es földrengés volt Alaszkában, cunamiriadót rendeltek el
7,6-os erősségű földrengés volt Indonéziában
7,3-as földrengés rázta meg Japánt