Merkúr-átvonulás hétfő délután - képekkel

Május 9-én délután látványos csillagászati jelenségben volt részünk, a Merkúr áthaladt a Nap előtt.

Friss - Így vonult a Merkúr a Nap előtt

Sok szép képet kaptunk lelkes felhasználóinktól a hétfő délutáni csillagászati eseményről, ezek közül válogattunk néhányat.

A fotókat köszönjük szépen Jónás Károlynak és Szabó Bálintnak!

Előzmények

Az idei év egyik látványosabb csillagászati eseménye május 9-én, a délutáni órákban zajló Merkúr bolygó átvonulása volt központi csillagunk korongja előtt. A jelenség hazánkból nézve megközelítően 13:12-kor kezdődött, és egészen napnyugtáig tartott. Ténylegesen este háromnegyed 9-ig tartana, de akkorra már a Nap tőlünk nézve a horizont alatt helyezkedik el. Az eseményt szabad szemmel nem lehetett megfigyelni, de megfelelő napszűrővel ellátott, legalább 10-15x nagyítású távcső már alkalmas volt rá, hogy nyomon kövessük naprendszerünk legbelső bolygójának átvonulását.

Soha ne nézzünk a napba védőeszköz nélkül, mert azonnali vakságot eredményez

A Merkúr-átvonulás hazánkból észlelhető kontaktus-időpontjai, nyári időszámítás szerint megadva. (Forrás: MCSE)

A 2003-as Merkúr-átvonulás. (Forrás: Galileo Webcast)

Legutóbb 2003. május 7-én láthattunk Merkúr-átvonulást, akkor a teljes eseményt figyelemmel követhettük a reggeli-délelőtti órákban. Nem feledhetjük a 2004-es és 2012-es Vénusz-átvonulást sem, amely nemzedékünk meghatározó csillagászati élményévé vált. Az idei után 2019-ben lesz még egy délutáni Merkúr-átvonulás, majd a következőre 2032-ig kell várni, Vénusz-átvonulás pedig majd 2117-ben lesz legközelebb.

Élő közvetítést is terveztünk. Akik szívesen megtekintették az eseményt, de nem volt lehetőségük megfelelő távcsőhöz, vagy bemutató csillagdához eljutni, azok a Galileo Webcaston nyomon követhették az átvonulást - megfelelő időjárás esetén.

Szerző: Jónás Károly, Cséki Gergő
Megjelent: 2016.05.08 13:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény