Merkúr-átvonulás a Nap előtt

Hétfőn a kora délutáni órákban figyelhető meg a Merkúr átvonulása a napkorong előtt.

2019. november 11-én a kora délutáni órákban figyelhető meg az idei év egyik várva várt csillagászati eseménye, a Merkúr bolygó átvonulása a napkorong előtt. Hazánkból csak a jelenség első fele lesz megfigyelhető, mivel a maximum előtt nem sokkal a Nap lenyugszik. A teljes jelenség a Kárpát-medencétől jóval nyugatabbra, Dél- és Közép-Amerikából, illetve Észak-Amerika keleti részéről követhető végig.

A 2019. november 11-i Merkúr-átvonulás. Forrás: Galileo Webcast

Az idei teljes átvonulás 5 és fél órán át fog tartani. Budapestről nézve a külső érintés helyi idő szerint 13:35:26 -kor, a belső 13:37:07 -kor észlelhető, a napnyugta 16:13-kor következik be. A belépés után hazánkból több, mint két órán át figyelhetjük, amint a Merkúr lassan vonul a Nap közepe felé, napnyugta idejére majdnem elérve a korong közepét (ez 16:19:48-kor következik be). A jelenség megfigyeléséhez minimum 10-szeres nagyítású megfelelő szűrővel ellátott távcső szükséges.

Kiemelten fontos, hogy megfelelő védelemmel, szűrővel nézzünk a Napba, ellenkező esetben súlyos szemkárosodást okozhat.

Legutóbb 2016. május 9-én lehetett ezt a jelenséget megfigyelni, és legközelebb 2032. november 13-án lesz látható.

2016. május 9-i Merkúr átvonulás. A bekarikázott pont a Merkúr a felhőkön átvilágító Nap előtt néhány napfolt társaságában /Saját fotó/

 

 

Szerző: Jónás Károly
Megjelent: 2019.11.10 17:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
Ködben úszott a Balaton-felvidék
Aranyköntösbe bújt este az ég