Menetrend szerinti lehűlés

Érkezik a hétvége, érkezik a hidegfront: újabb zivatarokra van esély. Már meg sem lepődünk.

Frissítve (04:41) Az éjszaka során rengeteg, káprázatosan szép villámfotó érkezett szerkesztőségünkbe, ahogy a zivatarvonal a fővárost elhagyva előbb a Duna-Tisza közén, majd a Tiszántúlon tombolta ki magát, később pedig - jelentősen legyengülve -  távozott Ukrajna, illetve Szerbia / Románia irányába. A fotók megtekinthetők a Képtár Villámfotók, Észlelési Fényképek, illetve Éjjeli Képek rovatában - köszönjük!

(Csak néhány kiemelten szép fotó az elmúlt éjszakából - KgyST fotója a Colbert-hídról, ill. Heréd / Komjáti Zoltán felvételén - köszönjük!)

 

 

 

 

 

 

 

Pécs sem marad ki (01:18) - BpKati felvételei a Baranyai megyeszékhelyről (lejjebb - köszönjük!)

Frissítve (00:53) A szinte az egész országot ívesen átszelő rendszer Eger-Szolnok-Pécs vonalon tart, a mozgása  a középső részén felgyorsult, így egyre inkább kidomborodik a lánc közepén. A legerősebb lökések elérték a 90 km/h-át a zivatarok környezetében és nem egy helyen 30-40 mm csapadék hullott le rövid idő alatt.

Celebril nevű észlelőnk szemkápráztató felvétele Jászárokszállásról, köszönjük!

Frissítve (23:21) A zivatarvonal éppen most haladt át a belvároson, útját lecsapó villámok és heves felhőszakadás kísérik. Pityesz78 felvételt Szentendre irányából, ill. SZ.T. felvétele a fővárosból, köszönjük!

 

 

 

 

 

 

Friss (22:50) Figyelem! A főváros felé közelítő zivatarvonal cellái egyetlen hatalmas, összefüggő vonalba rendeződtek, amely igen intenzív, gyorsan mozog, és várhatóan fél órán belül eléri Budapestet. Az Időkép radarjának élőképét nézőink folytonosan nyomon követhetik oldalunkon! (Jobbra - Bara nevű észlelőnk fotója néhány perccel ezelőttről egy, a főváros közelében lecsapó villámról)

 

(Friss - 22:41) Az Időkép kísérleti, hibrid villámlokalizációs hálózata szerint az egész Dunántúlon rendkívül intenzív a villámtevékenység, a viharokat heves széllökések kísérik, és a gyorsan mozgó, heves felhőszakadást okozó zivatarcellákból jégeső hullása továbbra is előfordulhat (Jobbra Tomek89 korábbi fotója Kópházáról, köszönjük!)

Frissítve (22:14) A Badacsony térségében kialakult cella radarunk szerint tovább erősödött, jelenleg ez tűnik a legnagyobb reflektivitásúnak az egész Dunántúlon. Mindenhol másodfokú viharjelzés ven érvényben, fürdeni tilos! (vagy legalábbis igen veszélyes). Sötétedés után is várjuk nézőink villámfotóit, köszönjük!

Frissítve (22:05) Néhány perce az Időkép radarján új cellák jelentek meg a Badacsony térségében, a Hotel Helikon tetején található szélmérőnk szerint pedig 70-80 kilométeres széllökések érzékelhetőek a Nyugati-medencében, amelyek várhatóan kiterjednek majd a tó egészére is. Közben egy kedves nézőnk érdekességképpen lefotózta az ugyanitt működő radarunkat, amely mellett a Katasztrófavédelem másodfokú viharjelzést megerősítő vakuja éppen felvillan. Köszönjük!

Frissítve (21:27) Komoly jégkárokról érkezett jelentés és fotó Harka térségéből, amelyet Ifjszabo nevű észlelőnk osztott meg velünk. Jelenleg több, igen erős cella halad a Dunántúlon délkelet felől északnyugati irányba, amelyeket természetesen nyomon követünk. Továbbra is várjuk nézőink friss képeit, köszönjük!

Frissítve (21:08) Így érkezett nem sokkal ezelőtt a szupercella Kapuvár illetve Kópháza térségébe (mlmpoharamsanci és tomek89 fotói), köszönjük a képeket!

 

Frissítve (21:02) Kiadós jégeső tarolt a Győr-Moson-Sopron megyei Ásványrárón is Romoty87 nevű észlelőnk fotóján, köszönjük a felvételt!

Frissítve (20:54) Nem sokkal este 8 óra után Emelon nevű észlelőnk feltételezhető tubát kapott lencsevégre Szombathely térségéből, amely megítélése alapján Kőszeg felett alakulhatott ki. A hazánkat a Sopron-Kapuvár-Győr vonalon átszelő cella valószínűleg szupercella volt, forgó mozgása az Időkép radarján még most is jól kivehető. Köszönjük a képeket!

Frissítve (20:38) Még egy gyönyörű felvétel Lébényből, Esztesz nevű észlelőnktől, aki szerint a felhőzet "a fejünk felett tornyosodott ki". Egy magasra törő zivatar, szokatlan perspektívából és érdekes színekkel az észak-nyugati határ mellől. Köszönjük!

Frissítve (20:27) - Győrből és Lébényből nézve is ijesztő látványt nyújtott a néhány perce érkező, ill. áthaladó zivatarcella (Esztesz és Nyikukucska friss fotói, köszönjük!)

 

 

 

 

 

Frissítve(19:51) - Új képeket kaptunk Csorna és Nagylózs térségéből htlecso és pepibacsi nevű észlelőinktől az érkező zivatarokról, köszönjük a hangulatos fotókat!

Frissítve (19:25) A nyugati zivatarlánc Sopronnál, illetve Zala megyében most lépett be az országba. Moson-magyaróvár és Keszthely térségéből is látszik a peremfelhő. Várjuk észlelőink friss fotóit, amelyek megtekinthetőek a Képtárban, köszönjük!

Frissítve (17:25) - Az Időkép radarján már feltűntek a nyugatról közelítő, igen intenzív zivatarok cellái, amelyek Ausztria irányából, már az Alpokalján jelentős reflektivitást mutatnak.

Heves villámtevékenység kíséri őket, és a jégeső lehetősége sem kizárt. A rendszer várhatóan 1-2 órán belül érheti el a határmenti városokat.

 

 

Frissítve (16.50) - Úgy tűnik, a májusi fagy után egy másfajta, ám éppoly pusztító jéghideg gyilkossal kell szembenézniük a zöldség- és gyümölcstermelőknek a hányattatott sorsú északkeleti régióban; egyre-másra érkeznek a jókora szemeket tartalmazó, jégeső utáni életképek a megyéből. Ezúttal Kisvárdáról, CloudHunter nevű észlelőnktől kaptuk a fenti fotót, köszönjük a felvételeket!

 

Frissítve (16:00) - megérkeztek szerkesztőségünkbe az első jégesős fotók az északkeleten tomboló zivatarcellák nyomán. Narancs riasztás van érvényben a térségben, de igen valószínű, hogy később ezt hazánk nyugati, délnyugati területeire is kiterjesztik majd. Jelenleg a legintenzívebb cellák Borsod-Abaúj-Zemlén, illetve Hajdú-Bihar megyében mozognak.

Joe7602 nevű észlelőnk fotói Megyaszó mellől, köszönjük!

(Korábban) Nem meglepő, ha ma éjjel sokat forgolódtunk az ágyban és nehezen tudtunk elaludni: szerdán az esti órákban ugyanis a legtöbb helyen jóval 20°C felettiek voltak a hőmérsékletek, de hajnalra is mindössze 16 és 21°C közé hűlt a levegő. Csütörtökön még a nyugati-északnyugati országrész kivételével folytatódik a kánikula: az országos tisztifőorvos egyes régiókban még a hőségriadót is elrendelte.

Csütörtökön az érkező hidegfront hatására főként északon és nyugaton növekszik meg gyakran erősen a felhőzet, több napsütés délen és keleten várható. Főként északon, északkeleten, valamint a délnyugati területeken alakul ki szórványosan zápor, zivatar;, helyenként heves zivatar is jégeső, felhőszakadás kíséretében. 

A Dunántúlon az északnyugati, máshol a nyugati, délnyugati szelet kísérhetik élénk, időnként erős, zivatarok környezetáben viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúl északi felén 23 és 28, máshol 28 és 33°C között alakul.

Péntek hajnalban többször erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan, keleten, délkeleten több helyen valószínű záporeső, zivatar. Főként a Dunántúlon lesz időnként erős az északnyugati szél. Napközben is sok lesz felettünk a felhő, főként a keleti területeken lehetnek további záporok, zivatarok, de elszórtan kisebb eső is előfordulhat. Az északi-északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk, a Dunántúlon erős lökések, a csúcshőmérsékletek visszaesnek: 20 és 26°C között alakulnak, délkeleten lehet ennél pár fokkal melegebb.

Pénteken erős hidegfronti hatás terhelheti szervezetünket, ez erősítheti emésztési panaszainkat, a migrént, a görcshajlamot, az ízületi és a reumás gondokat, valamint növeli a vérnyomást. A hőmérséklet kissé visszaesik, ami enyhíti a kánikula okozta keringési problémákat.

A hidegfront mögött jelentősen visszaesik a hőmérséklet, és bár a hétvégén már csak helyenként számíthatunk záporokra, nem lesz kimondottan strandidő. A jövő héten ismét javuló időre van kilátás, sok napsütésre és napról-napra magasabb hőmérsékletre számíthatunk.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.06.23 10:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Szivárványtengerben úsztunk
Viharosra fordul az idő