Melegrekord dőlt

A Tiszántúlon zivatarok megjelenése, másutt csak a szél feltámadása jelezte a front érkezését, ám előtte rekord is dőlt.

A keleti országrészben hétfőn késő este káprázatos villámparádéval lepte meg az embereket az érkező hidegfront, előtte azonban olyan magasra szökött a hőmérők higanyszála, hogy még egy évtizedekkel korábbi, egész pontosan 1984-es melegrekord is megdőlt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis Túrkevén 34,8 °C-ot mért, az eddigi rekordot ezen a szeptemberi napon pedig Tiszakécske vezette 34,2 °C-kal. Az Időkép automatái közül a Viharsarokban található medgyesegyházi automata vitte el a pálmát, 36,1°C-kal.

A késő esti óráktól kezdve a Tiszántúlon változó intenzitású villámtevékenységgel kísért cellák hada vonult végig, míg a nyugati és középső tájakon inkább csak a szél feltámadása jelezte a hidegfront érkezését: a legerősebb lökések a viharos fokozatot is elérték, 60-70 km/h körüli maximumokat regisztráltunk.

Kedden és szerdán kissé szeles, ám késő nyári, nyugodt időre készülhetünk, majd csütörtökön egy újabb hidegfront érkezik, mely péntekre át is vonul hazánk felett. A front útját megerősödő szél kíséri, ugyanakkor a várható csapadék és a lehűlés mértéke még mindig meglehetősen bizonytalan. 

 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.09.06 8:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb