Melegrekord a Lappföldön

Miközben a közelmúltban hazánkban hűvös, csapadékos idő volt jellemző, addig Finnországban tombolt a nyár.

Miközben itt - a Kárpát-medencében - az elmúlt napokban hűvös, csapadékos időben volt részünk, tőlünk északra Finnországban tombolt a nyár. Az ott tapasztalható hőhullámot ugyanazon hatások okozták, mely országunk esetében a változékony időt. Európa középső része felett jelenleg egy magassági hidegörvény található, a ciklon a Frederik nevet kapta a keresztségben. Ennek a ciklon-rendszernek - melyhez több front is kapcsolódik - az előoldalán a skandináv térség déli/délkelti irányból száraz, meleg levegőt kapott az elmúlt időszakban.

A jobbra lévő térképen láthatjuk a maximum-hőmérséklet területi eloszlását május utolsó napján Finnországban: A mért maximum hőmérséklet az ország területén 20-30 fok között mozgott.

Rovaniemi Lappföld fővárosa, és egyben legnagyobb városa is, az északi-sarkkör mellett fekszik. A városban a pénteki napon 27,4 fokos maximum hőmérsékletet regisztráltak. Az átlagos maximum-hőmérséklet májusban 11 fok, míg júniusban 17 fok körül van azon a környéken. Tehát csaknem 16 fokkal mértek magasabb hőmérsékletet május utolsó napján, mint a májusi átlaghőmérséklet.

Lappföldön ritka eseménynek számít az ilyen erős május végi kánikula, de azért nem nevezhető példa nélkülinek, az elmúlt évszázadban néhányszor előfordult már hasonló hőség ezen időszakban a térségben. A pénteki napon azonban Lappföld területén nem Rovaniemi-ben mérték a legmagasabb maximum hőmérsékletet, hanem Kevo-ban, ahol egészen 30,5 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Ezzel az elképesztően magas értékkel Kevo fél fokkal a mélybe taszította a korábbi 30 fokos májusi lappföldi maximum-hőmérséklet rekordot, melyet 2010-ben regisztráltak. Tehát soha nem mértek még ilyen magas hőmérsékletet májusban a Lappföldön, mint múlt pénteken. Az országos rekordhoz képest azonban, néhány tized fokkal elmaradt ez az érték, így az 1995. májusában regisztrált országos 31 fokos érték nem került megdöntésre.

A finn meteorológia szolgálat adatai szerint az országban valaha mért legmagasabb hőmérsékletet 2010. július 29-én jegyezték fel Joensuu városában, aznap 37,2 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

Forrás: http://www.met.fu-berlin.de/de/wetter/maps/, Finnish Meteorological Institute, World Weather and Climate Information, Ogimet, Finland Times

Szerző: Daróczi Dalma
Megjelent: 2013.06.05 14:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy