Melegebb van Grönlandon, mint nálunk

Grönland északi részén, Földünk legészakibb meteorológiai állomásán szombat este 6,1 fokot mértek.

Míg nálunk a szibériai eredetű hideg uralja az időjárást, Grönlandra melegebb levegőt szállítottak a délies áramlások. Az ilyenkor megszokott -20, -10, de akár -40 fokos hőmérsékleti értékek helyett szombaton az esti órákban Kap Morris Jesup állomáson

a 6,1 fokot is elérte a maximum.

Márciusig ráadásul a Nap sem kel fel a horizont fölé, így még nehezebben jön létre ilyen mértékű melegedés Grönland területén. Vasárnap még szintén a pozitív tartományban maradt a hőmérséklet, de az előrejelzések szerint hétfőn újra -20 fok körüli értékeket mérnek majd.

Forrás: Dán Meteorológiai Intézet

A nyári évszakban Grönlandon 10-18 fok is jellemző, ám az évnek ezen szakaszában csak ritkán fordul elő, hogy 0 fok fölé melegszik a levegő. Még ritkább esemény, hogy ezzel egy időben Magyarországon erős fagyok tomboljanak még a legmelegebb órákban is. Vasárnap hazánkban -18 és -5 fok között alakultak a minimum hőmérsékletek, és jelenleg is bőven 0 fok alatti értékeket mérhetünk.

Hőtérképünk vasárnap reggel fél 7-kor

A különbség az Északi-sark relatíve meleg időjárása, és a hazánkban tomboló hideg között jól látszik az alábbi hőmérsékleti anomália térképen is:

Forrás: Wxcharts

Borítókép: Marcos Porcires / Norwegian Polar Institute

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.02.25 10:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Egyre melegebb idő jön hétvégén