Meleg volt a hajnal szombaton délnyugaton

A délies áramlásnak köszönhetően 5-10 fokos melegedést tapasztalhattunk, főnhatás is kialakult.

Érdekes jelenség volt tapasztalható a délnyugati országrészben, a délies áramlásnak köszönhetően szinte az egész éjszaka folyamán melegedés volt tapasztalható ezeken a területeken. Az elmúlt 24 órában egyébként is jelentősen melegedett az idő, az ország túlnyomó részén 5-10 fokkal is magasabbak az értékek:

Példának okáért a Dunántúli-dombság keleti részén fekvő Bonyhádon este 9-kor 14 fokot mutattak a hőmérők, a reggeli 6 után viszont csaknem 20 fokot mértünk, itt jelentősen érzékelhető az ún. főnhatás is.

Itthon hol találkozhatunk főnhatással?

A főnszelet jellemzően száraz, meleg bukószélként ismerjük, hazánkban többször tapasztalhatjuk a Mecsek lejtőin (délies áramlás esetén) vagy éppen az Alpokalján (északnyugati szél kíséretében), vagy éppen északi-északkeleti szél esetén az Északi-középhegység déli oldalán.

Hogyan alakul ki a főnhatás?

Ilyenkor a hegységek ún. luv oldalán az érkezõ levegõ felfelé kényszerül, lehûl és nedvességtartamát a hegy ezen oldalán adja ki. A levegõ a gerincen átbukva, kiszáradva a másik, ún. lee oldalon leáramlik, felmelegszik és ezáltal relatív nedvessége jelentõsen lecsökken.

Borítókép: Nagy Zétény Radován

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2022.10.22 9:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 fokos lehet hétvégére a Balaton
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb