Szupercella alakult ki pénteken

Heves zivatarok tomboltak pénteken a keleti határszélnél, 3-4 centis jégről is kaptunk fotót.

3-4 centis jég: Okányról a bal oldali képen látható 3-4 cm-es jégről érkezett fotó Oggy90 nevű észlelőnktől, illetve jobbra Örvéndről Rodnok észlelőnktől, köszönjük!

A szupercella tekintélyt parancsoló megjelenése Nagyszénás mellől, Omegás nevű bátor felhasználónktól, köszönjük. A kép címe Omegás észlelőnk tollából, a találó "A szörnyeteg" elnevezés.  

 

Telekgerendásról szemlélve (18:20): Tóth Dávid töltötte fel Facebook oldalunkra az alábbi fotót a település melett elhaladó szupercelláról. Köszönjük!

Szupercella délkeleten (17:30): Heves zivatarok mozognak délkeleten, Szentes térségében feltehetőleg szupercella alakult ki, mely északkelet felé vette útját. Nagy méretű jég, 100 km/órát meghaladó szél, intenzív villámlás kísérheti.

Radarképünk nem sokkal fél 6 előtt

Friss (12:00): Idén először a keleti határ mentén másodfokúra emelte a péntekre a heves zivatarokra vonatkozó figyelmeztetést az OMSZ. A zivatarok közelében akár 110 km/h-s széllökések is lehetnek, melyeket 2-5 centis jég kísérhet.

Adatforrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az ESTOFEX európai kísérleti viharelőrejelző közben hazánban igen ritka, 3-as riasztást adott ki a keleti határ mentére:

Hőségriadó: másodfokú hőségriasztást adott ki péntekre az OMSZ Csongrád és Békés megyére, elsőfokút Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyékre.

Az országos tisztifőorvos hőségriadót rendelt el hétvégére.

Előzmények

Pénteken már 33-34 fokot is mérhetünk a délkeleti tájakon, míg északnyugatra egy gyenge hidegfront hoz néhány fokos lehűlést, ahol 27-29 fokos maximumokat mérhetünk. A nap első felében napos időre készülhetünk, majd délután elszórtan frissítő záporok, zivatarok alakulnak ki. A légmozgás többfelé erős marad, zivatar környezetében viharossá fokozódhat.

A hétvégén is nyáriasan meleg időre, sok napsütésre van kilátás. Szombaton főként a déli, délkeleti, keleti tájakon számíthatunk záporokra, helyenként zivatarokra, ahol átmenetileg felélénkül a délnyugati szél, míg másutt gyenge, mérsékelt lesz. Napközben 24-30 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap kezdetben sok napsütés ígérkezik, délután már több felhő lehet felettünk, de csapadék napközben csak helyenként alakulhat ki, majd estétől többfelé. A légmozgás általában gyenge, mérsékelt marad, a nappali felmelegedés ismét erősödik, 27-32 fokot mérhetünk.

A jövő hét első napjai újabb heves zivatarokat mutatnak és jelentős hőmérsékleti kontrasztot. Hétfőn északnyugaton 20-23 fokig esnek vissza a maximumok, keleten, délkeleten 33-34 fokos kánikula várható.

Szerző: Herrmann Dóra, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2016.06.16 12:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kiadós, akár fél havi esőt adhatnak néhol a zivatarok
Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok